Brittiska Bonnet är suveränt billigt på snabbladdning för elbilar, därtill i många fall med supersnabbladdning (HPC) på 350 kilowatt (kW). Priset varierar mellan olika länder och beroende på växelkursen för brittiska pundet. Men vad sägs om en kWh-pris i Sverige på 3,10 kronor för supersnabbladdning på Ionity? Slår något det?

Bonnet – som betyder ”motorhuv” – kommer man åt genom att ladda hem en app, ”Bonnet: EV Charging App”. Den finns både på App Store och Google Play. I appen registrerar man sig för ett abonnemang, som finns på olika kWh-nivåer och månadsbelopp, från 4,32 till 3,10 kronor per kWh. Högsta nivå är 200 kWh för 620 kronor per månad, vilket ger ett kWh-pris på 3,10 kronor. Det är också priset man betalar om man laddar för mer än 200 kWh en månad.

Abonnemanget har fast månadskostnad. Om man inte använder det man betalat för under en månad, rullar kvarvarande kWh över till ny månad. Abonnemanget har ingen bindningstid.

Bonnet sätter priserna i brittisk valuta (GBP), men på webbplatsen kan man välja land för att se vad det kostar i lokal valuta Med ett svenskt pris på 3,10 kronor per kWh är det billigare för Teslabilar att ladda med Bonnet än Teslas eget laddnätverk!

Tesla har dock ett enormt övertag i antal laddstationer och laddpunkter, där Tesla steg för steg öppnar huvuddelen av sitt laddnätverk för alla typer av elbilar. Enda paneuropeiska konkurrent till Tesla är Ionity, som nu bygger ut sitt nät. Dock bygger Tesla ensamt lika många laddstationer på ett år i Sverige, som Ionity har i totala antalet laddstationer i Sverige. Till detta kommer att Tesla har betydligt fler laddpunkter per laddstation.

Bonnet har inga egna laddstationer, utan sluter avtal med olika laddoperatörer. I dag kan man använda Bonnet på över 6 000 laddpunkter. Bonnets karta visar hela tiden aktuellt laddnätverk.

”Bonnet ansluter 17 plus av de bästa laddsnätverken för elbilar i Europa, och fler läggs till kontinuerligt. Detta innebär en app, ett konto, en betalning och alla dina avgifter sorterade”, skriver Bonnet på sin webbplats.

Bonnet erbjuder laddstationer i nästan alla västeuropeiska länder.

Bonnets utbud i Sverige är än så länge litet, 27 laddstationer. Av dessa är dock drygt 20 Ionity, där alla laddpunkter är supersnabbladdare på 350 kW. Här sker en fortsatt utbyggnad i samarbete med bränslestationskedjan Circle K, dock utan besked om var och när nya laddstationer kommer.

Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 26 juni 2022
Uppdaterad 26 juni 2022