Kineserna är på stark frammarsch med elbilar i Sverige, både med lågprisvarianter som märket MG och med dyrare – Teslautmanare – som Nio. Svenska Dagbladet har testat en av de senare, Nio ET7, och är imponerad i allt utom pris. På premiären för svenska journalister finns bara möjlighet att hyra (privatleasing) Nio ET7, inte att köpa. Det får SvD att ge bilen betyg ett i ekonomi och kallar Nios satsning så ”nära ekonomisk harakiri man kan komma”.

Nio har flera intressanta elbilar, som den norska marknaden fick smaka på redan för ett år sedan. Vi har skrivit om Nio tidigare, Hajpat kinamärke intar Europa (211120) och Nio ändrar spelplanen (211113). Nu presenterar Nio sin första modell i Sverige, Nio ET7.

Mot bakgrund av den katastrofala starten i Sverige, tror man att Nio snabbt skulle ha bestämt sig för försäljningspriser, vilket inte är fallet. Det blir uppförsbacke för en bil, som lanseras som ”Tesladödare”.

Det som skiljer Nio från andra märken är möjligheten att hyra olika batteristorlekar, byta istället för att ladda batterier och ett ekosystem runt själva bilmärket. Det senare visade sig i form av ett visningsrum – som är mer av vardagsrum med sittgrupper och lekområde än billokal – på Oslos paradgata Karl Johan och en app som är mer livsstil än bilapp, som säljer mycket mer än elbilar.

I sammanställningen nedan utgår jag från Nio ET7 med fyrhjulsdrift, som testet omfattar, där jag summerar min tolkning av reporterns plus och minus.

På plussidan:
+ premiumkänsla – ombonat och sobert
+ exklusiva materialval
+ generösa utrymmen
+ stort panoramatak
+ bra runtomsikt
+ ”klassens bekvämaste baksäte”
+ massage, ventilation och sätesvärme i baksätet
+ låg ljudnivå
+ fyrhjulsdrift
+ snabb acceleration
+ stor variation på körlägen
+ rolig och snygg
+ harmonisk att köra
+ fin långfärdsbil
+ bekväm fjädring
+ många säkerhetsfunktioner
+ bra körkänsla
+ högsta utrustningsnivå
+ bra infotainmentsystem

På minussidan:
– ingen möjlighet till köp
– hög leasingavgift
– inte bästa luftfjädringskomfort
– ingen ryggfällning, bara genomlastningslucka
– dålig på röstkommandon
– dålig intuivitet på skärmen

Nio ET7 får 25 av 36 poäng i testet.

Testet publicerades i Svenska Dagbladet 22 oktober 2022.

Foto: Nio

Läs hela artikeln på jorgensval.se/et7-bra-kines-utan-mojlighet-till-kop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *