Hjärtstartare till Långvind

Hjärtstartare på plats på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Den finns på hatthyllan i huvudbyggnadens entré.

Det betyder att nu har Långvindsbruk en hjärtstartare, vilket Långvinds fritidsområde har sedan tidigare.

En hjärtstartare är en liten EKG-apparat, som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt, för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Den används när en person är medvetslös och inte andas. I Långvindsbruk är den synlig och lättillgänglig på Kungsgården Långvind. Den är placerad på hatthyllan i entrén på huvudbyggnaden.

– Hjärtstartaren finns till för boende och konferensdeltagare på Kungsgården Långvind men också för alla som är i behov av en hjärtstartare i Långvind eller dess närhet, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind.

Hjärtstartaren består av själva apparaten, ett par elektroder – plattor som klistras på bröstkorgen – och en knapp för att ge strömstöt. Om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer – ett elektriskt kaos – ger den instruktion om defibrillering, det vill säga en elektrisk stöt.

– Du kan aldrig ge en stöt om inte hjärtstartaren analyserat att det behövs, säger Hjärt- och lungfonden på sin webbplats.

Påbörja alltid hjärt-lungräddning och larma 112 innan hjärtstartaren är på plats och kan användas, skriver Hjärt- och lungfonden.

Man behöver inte vara sjukvårdsutbildad för att använda en hjärtstartare. Vem som helst får använda en hjärtstartare. Hjärtstartaren ger instruktioner, men utbildning och praktisk träning gör att den som använder hjärtstartaren vet vad den ska göra och kommer igång så snabbt som möjligt, utan tvekan.

Kungsgården Långvind hade länge en hjärtstartare, som sedan flera år inte haft fungerande batteri. Men tack vare Säkerhetsutbildarna i Hudik finns nu en fungerande hjärtstartare. Hjärtstartaren ligger i en handburen väska. När man öppnar väskan och ska ta hjärtstartaren i bruk, genom att trycka på knappen ”i”, förklarar en röst hur man ska gå till väga. Det finns också en skriftlig lathund i väskan.

Hjärtstartare har blivit allt vanligare i samhället. Kärt barn har många namn: defibrillator, AED (Automated External Defibrillator) och PAD (Public Access Defibrillator).

Långvindsbruks hjärtstartare är registrerad på www.hjartstartarregistret.se. Den finns tillgänglig dygnet runt, förutsatt att någon är på Kungsgården Långvind. Värdparet Agneta och Jörgen Bengtson bor där, men är inte alltid på plats.

Foto: Jörgen Bengtson

Artikeln uppdaterad 16 juni 2023