Eldrivna suvar börjar det finnas gott om. Nästa segment att hoppas på tillväxt är skåpbilar, där det finns få att välja mellan. Volkswagens ikoniska folkabussen i elbilstappning, ID Buzz. har fått mycket publicitet. Nu kommer en udda fågel: Londontaxin som skåpbil, LEVC VN5.

Vi har skrivit om elfolkabussen, Äntligen hantverkare-VW-buss (221009), Bra VW-buss på el (220910), Folkabussen i elbilstappning (220402) och Häftig folkabuss (220319). Det finns även andra tyska samt flera japanska, franska och italienska skåpbilar. Men Londontaxin som skåpbil erbjuder flera överraskningar.

Den största överraskningen är kanske att bilen har hjälpmotor, som kan ladda batteriet om det tar slut. Den fossildrivna motorn driver alltså inte bilen direkt, utan indirekt via batteri och elmotor.

LEVC VN5 må se lite udda ut, men det är likväl en distinkt skåpbil. Den tillverkas av Volvos moderbolag Geely. Till det yttre ser man direkt att LEVC VN5 är identisk med taxiversionen (LEVC TX), bakåt från skiljeväggen mellan kupé och lastutrymme.

Den har också mycket gemensamt med Volvo-bilar: reglage, stolar, ratt, infotainment med mera. Detta gör att den placerar sig i en egen lyxkategori bland transportbilar.

Dagens PS Motor har testat bilen och summerar: ”Som transportbil framstår den som oerhört vettig och är både bekväm och smidig att köra.”

I sammanställningen nedan utgår jag från LEVC VN5, som tester omfattar, där jag summerar min tolkning av reporterns plus och minus.

På plussidan:
+ bekväm
+ ergonomiska stolar
+ smidig i trafiken
+ kort vändradie
+ intuitivt infotainmentsystem
+ god förvaring i mittkonsol
+ ”kombinerar eldriftens fördelar med förbränningsmotorns flexiblitet”

På minussidan:
– kort elektrisk räckvidd
– prestanda
– hög förbrukning med förbränningsmotor
– långsam acceleration
– hög ljudnivå

LEVC VN5 får 4 av 5 poäng i testet.

Testet publicerades på Dagens PS Motors webbplats 22 oktober 2022.

Foto: LEVC

Läs hela artikeln på https://jorgensval.se/londontaxi-som-skapbil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *