Den gröna fanan fladdrar i vinden utanför det regionala museet i Warszawa. Det är något så unikt som ett historiskt museum över ett parti, Centerpartiets systerparti PSL, och landsbygdsrörelsen knuten till partiet. Det är ungefär som om Centerpartiet och LRF skulle ha ett stort museum över sin historia.

– Museet är enda av sitt slag i världen, med två filialer, en i norra och en i södra Polen. Jag har jobbat i 50 år med polsk folkrörelsehistoria, berättar Janusz Gmitruk, museets direktör och doktor i historia.

PSL står för ”Polska folkrörelsepartiet” eller ”Polska folkpartiet”, ofta slarvigt refererat till som ”Polska bondepartiet”. PSL inspirerade Centerpartiet till både den gröna färgen och partisymbolen fyrklövern.

Jag träffar doktor Gmitruk tillsammans med vännerna Håkan Larsson och Andrzej Mroz under fyra intensiva dagar i Polen. Jag återkommer med flera artiklar om detta på denna webbplats under Utrikes. På bilden står vi i museet under en jättestaty av PSL:s främsta företrädare, den tidigare partiledaren och premiärministern Wincenty Witos (1874–1945), avsatt i en statskupp av fältmarskalk Józef Piłsudski.

”Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego” är ett museum om landsbygdsfolkrörelsen i Polen. Museet går tillbaka till PSL:s bildande 1895 och ännu tidigare. Museet har, med Gmitruks ord, ”över 3 000 målningar, mest i olja, över 600 fanor och 60 000 föremål”.

Museet är inrymt i en villa i toscansk stil med vacker trädgård, fylld av skulpturer. I museet och framför allt i andra lokaler finns omfattande arkiv.

Vi får hjälp att gräva i arkivet och hittar en svensk PSL-fana från partiets tid i exil i bland annat Sverige, ”Polska Bonde förbundet i Sverige” står det vackert broderat – om än med särskrivning – på fanan. Totalt har museet 180 föremål från Sverige.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *