Lukta och smaka på maten

Lukta och smaka istället för att följa sista förbrukningsdag slaviskt.

Det är en princip, som Agneta och jag tillämpar hemma.

I går åt vi köttfärssås gjord på svensk blandfärs med 20 procent fett, som hade sista bästföredag 3 januari 2018, alltså för fyra år sedan. Den har legat i frysen sedan den köptes till julen 2017.

Den fem år gamla köttfärssåsen smakade utmärkt!

Sedan jag berättade om detta på min Facebooksida den 29 december 2021, har kommentarerna strömmat in, enbart positiva:

”Ja i frysen ja, går att spara superlänge.”

”En med frysen full av älgkött vet.”

”Ja lita till dina sinnen.”

”Ja, tänk, handla, känn efter, reagera och regera själv.”

”Min stil också! Lukta, smaka innan man slänger! Strunta i datum. Drack en mjölk som skulle gå ut flera dagar senare men som redan var ‘ute‘.”

”Jag brukar jämt säga tänk på hur det var innan det fanns bäst före och sista förbrukningsdatum. Då måste man avgöra själv om det var användbart. Dessutom de som är uppväxta på ett lantbruk. Där finns fortfarande ingen märkning på det man tar från egna gården.”

”Läste en artikel om att filmjölk i princip aldrig blir för gammal, den är redan syrad. De hade testat en som var sex mån gammal och den var helt ok.”

”Ja det är ju själva VITSEN med filmjölk (eller för den delen jästa drycker) att de redan är ’åldersförändrade’.”

”Det försöker jag lära mina barn dagligen då vi till exempel ofta äter bröd eller dricker mjölk som passerat bäst före. Mindre roligt när mjölken hunnit blivit sur!😄🤢Jag brukar poängtera att det inte står ’dålig efter’…”

”Helt rätt!”

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Inlägget uppdaterat 6 januari 2022

Lämna ett svar