Nytt elbilsrekord – Tesla etta

Elbilar slog ett historiskt rekord i september. Var tredje nyregistrerad bil i Sverige är nu helt elektrisk – bensin och diesel minskar kraftigt. Tesla Model Y blev den mest sålda elbilen före Kia Niro.

Totalt sett minskade nyregistreringarna på personbilsmarknaden för tredje månaden i rad i september. 22 634 nya personbilar registrerades, vilket är en minskning med drygt 21 procent jämfört med september förra året, enligt Bil Sweden.

Det som verkligen sticker ut i september är att elbilar nu är populärast i Sverige med en mycket kraftig försäljningsökning. Under september månad 2021 ökade nyregistreringarna av elbilar med 103 procent samtidigt som laddhybriderna minskade med drygt 23 procent jämfört med samma månad 2020. Det innebär att var tredje bil som nyregistrerades i september i år var helt elektrisk. Ett historiskt rekord för den svenska bilmarknaden, som Dagens PS skrev om för två veckor sedan.

– Ökningen av laddbara fordon sker nu primärt hos privatkunder, mycket drivet av attraktiva produktlanseringar. Dämpningen av laddbara bilar hos företagskunderna har däremot uppkommit, som förväntat, på grund av de förändrade förmånsreglerna som trädde i kraft den 1 juli i år, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden, till Dagens PS.

Den mest sålda elektriska bilen blev nya Tesla Model Y med 1 213 exemplar. Total bästsäljare blev Kia Niro, som finns med flera olika drivlinor. Kia och Volkswagen slåss om förstaplatsen, medan tidigare marknadsledaren Volvo nu är trea i Sverige.

Under september blev Kia det mest registrerade bilmärket i Sverige – och Kia Niro lade beslag på förstaplatsen med 1 226 nyregistreringar. Även modellfamiljen Kia Ceed gick starkt i september; med 1 023 registreringar hamnar den på tredje plats i statistiken.

– Kia är största märke i Sverige i september och det är fantastiskt roligt att se att flera av våra laddbara modeller tas så väl emot på marknaden, säger Peter Himmer, verkställande direktör för Kia Sweden.

Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 2 oktober 2021
Uppdaterat 11 oktober 2021