Kan en anrik förening i Hudiksvall – grundad 1926 och ett tag fördelad på tre föreningar med totalt cirka 200 medlemmar – gå i graven?
Ja, föreningsdöden går fram som en lieman i det ideella Sverige.
Nej, det finns livskraft för att komma tillbaka.

Jag pratar om Hudiksvalls Rotaryklubb, som ännu på 2010-talet bestod av tre klubbar och många medlemmar. Nu är det en rännil kvar. På årsmötet den 8 december 2023 beslutade klubben att avveckla verksamheten. Men samtidigt ställde sig medlemmarna bakom att starta en så kallad satellitklubb.

Därför är jag hoppfull som roterande Rotarypresident, trots att hela styrelsen bara består av tre personer, där vi roterar på ordförandeskapet. Alternativet att fortsätta som tidigare, fanns inte.

Kommande steg blir att en annan Rotayklubb blir moderklubb till oss som satellitklubb. Vår förhoppning är att hitta en moderklubb med omfattande digital verksamhet, som gör att vi kan delta utan att fysiskt resa till moderklubbens möten varje gång.

Vår ambition är att bilda en satellitklubb för hela Hälsingekusten, det vill säga för Hudiksvall, Söderhamn och Nordanstig. Det har tidigare funnits Rotaryklubbar i Hudiksvall (tre klubbar), Söderhamn (Söderhamns Rotaryklubb) och Nordanstig (Bergsjö Rotaryklubb).

Hudiksvalls Rotaryklubb är uppsagd från nuvarande lokaler hos Odd Fellow. I början av nästa år flyttar vi till restaurang Magasinet och byter mötesdag. Mötena framöver blir måndagar klockan 12–13, med start 5 februari 2024. Förhoppningsvis blir vi under februari en satellitklubb till befintlig Rotaryklubb i grannskapet. På så sätt får en anrik Rotaryklubb fortsatt liv i en ny tid.

Jag är föreningsräv, med styrelseuppdrag i många föreningar: Rotary, Norrlandsförbundet, Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland, Bygderådet i Hudiksvalls kommun, Långvinds byalag, Långvinds kapellförening och Enånger-Njutångers centeravdelning. Jag har mer än femtioårig bakgrund i olika föreningar, där jag varit ordförande i många lokala föreningar, men också distriktsorganisationer och riksorganisationer. Jag har skrivit otaliga stadgar och grundat flera föreningar.

Min hustru Agneta är i dag förtroendevald i nästan lika många föreningar som jag. Hon har också en bakgrund i många lokala föreningar, men även riksföreningar.

Vi känner oss som en utdöende art.

Frågan är hur det ideella Sverige överlever? Kan kan vi hålla fast vid många lokala föreningar? Krävs det en ny typ av organisation för att hantera framför allt föreningsformalia som bokföring/kassörskap och formella sammanträden.

Åter till Rotary: Du som är intresserad av att bli Rotarymedlem i en satellitklubb i Hudiksvall–Söderhamn–Nordanstig, hör av dig till mig. Det går bra att ringa (070-660 55 60), sms:a eller skicka e-post (jorgen@infopress.se).

Jörgen Bengtson
Foto: Agneta Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *