Agneta och jag hinner inte med så mycket socialt liv i Sverige; blir mest det som är knutet till vår verksamhet STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, föreningsliv och släkt. Men när vi är i Spanien, är vi desto bättre på socialt umgänge.

Vi har nu varit i paradiset Portmán (www.portman.nu) i exakt fyra veckor. Det är rekord för oss, och också rekord i socialt liv. Det är en härlig blandning av gamla och nya bekantskaper.

Vår första tid i Portmán delade vi med Peter och Katarina från Skellefteå. De har hyrt av oss tidigare, bott flera gånger på Kungsgården Långvind och blivit riktigt goda vänner. Det blev många frukostar och middagar tillsammans, men även vandringar över bergen från Portmán till La Unión och runt Portmánbukten samt naturligtvis mycket samtal.

Sedan tidigare har vi lärt känna Susanne och Alexis i Portmán. De är ett svenskt par från Rönninge, som tidigare drivit en glassbar i stationssamhället; förra året slog de sig ner i Portmán och nu håller de på att rusta upp en ”social klubb” (tänk bygdegård eller folketshus med servering) med bar, tapas och till våren också fullskalig restaurang. Det blev flera möten, uppdateringar av vad som hänt sedan vi träffades i september (har hänt mycket) och deras planer för framtiden.

Sedan kom nya gäster till vår semesterbostad med två balkonger och stor takterrass (nummer 51), Arthur från Ingarö, med vännerna Jan och Cecilia från Täby. Det blev återigen måltider tillsammans, trevligt umgänge och många intressanta samtal.

Halvvägs in i vår vistelse kom tidigare kollegan från Nyföretagarcentrum, Mats, och hans hyresgäst, tillika vän från Nyföretagarcentrum, Birgitta, på besök. Mats och vi driver i dag uthyrning av semesterbostäder, han i stor omfattning i området Cabo Roig, vi småskaligt i Portmán. Det blev mycket resonemang om detta, en middag tillsammans och lång avslutning med efterrätt på vår uteplats.

När vi satt på vårt vanliga frukostställe Affogato en morgon, frågade två trevliga engelsktalande personer om vi ville dela bord med dem. De var Nicole och Perry (bilden), Ontario, Kanada. Sedan blev det ytterligare frukostar, flera trerättersmiddagar, samkväm på terassen till deras hyreslägenhet och resonemang om bostadsköp i Portmán – de är spekulanter.

Vår återkommande närvaro i Portmán – brukar bli tre gånger per år – gör också avtryck. Vi är kända av mor och dotter som driver Affogato, kvinnan på det andra frukoststället vi frekventerar någon gång i veckan (Hogar Pensionista), paret som driver Portus Magnus bar och mannen som är huvudansvarig för restaurangen La Cantina del Club Náutico.

Till detta kommer boenden i samfällighetsföreningen Puerto Vallarta, där det alltid blir kontakter och samtal under våra besök.

Vårt sociala liv stannar inte vid vad vi gjort i Portmán. På hemresan blir det besök hos Bodil med man i den lilla bergsbyn Duesaigües utanför Tarragona.

Sedan hoppas vi på ytterligare vänstopp längs vägen hem till Långvind. Den 400 mil långa sträckan med elbil blir med säkerhet ännu längre den här gången.

Är osäker på vilka slutsatser vi drar av detta. Men helt klart är att ledighet och frukostar på uteserveringar – kaffe/te, stor baguette med tomater, rökt skinka och ost samt litet glas färskpressad apelsinjuice kostar cirka 45 kronor – underlättar samvaro. Till detta kommer naturligtvis tid och insikt om att socialt liv med andra människor är viktigt, berikande och roligt!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *