I dag höll jag ett av många föredrag om elbilar. Den här gången för närmare fyrtio STF-värdar, som ville lära sig mer om elbilsturism och vad man ska tänka på.

Temat på seminariet var ”Elbilsturism”, med Energikontoret i Jämtland Härjedalen och mig som föredragshållare. Jag pratade allmänt om elbilsutvecklingen – dock utan min sedvanliga genomgång av utbudet av elbilar med mera – och fokuserade speciellt på vår erfarenhet som STF-anläggning och flitiga elbilsanvändare.

Jag passade också på att berätta att jag finns tillgänglig för föredrag om elbilar, där jag anpassar mig till gruppen och tar fram speciella bilder beroende på gruppen.

Den här gånget talade jag om ”Laddstolpar och gäster – egna erfarenheter”. Jag gjorde det utifrån att STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind fick första laddstationen för Tesla i Hälsingland, sköter anläggningens transporter med elbil sedan nästan fem år, har fem elbilsladdare på tio rum och ser stora fördelar med att erbjuda både ”frukost med guldkant” och ”mat för elbilen”.

Här är mina tips på vad man ska tänka på som STF- eller annan boendeanläggning:

1. Erbjud elbilsladdning – tala om det för alla

2. Viktiga är inte kapaciteten – räcker med 5,5 kW per uttag, även om 11 kW är ännu bättre

3. Satsa på växelström (AC) – inte snabbladdning med likström (DC) som är dyrt

4. Installera laddstolpar utan handske – låt kund/boende hålla med laddhandske Typ 2

5. Uppgradera huvudsäkringen – vi gick från 16 A till 25 A

6. Fundera på antal laddpunkter – vi har 5 på 10 rum plus eget boende

7. Fundera på laddnätskedja – fördel med Teslas nätverk

8. Fundera på driftsövervakning – dyrt, går att klara på egen hand

9. Överväg lastbalansering – vi väntar, men proppen gå då och då…

10. Sök bidrag från Klimatklivet – gäller dock att ha bra underlag

11. Använd lokal elektriker – kan också fungera som support

13. Skaffa timtaxa för elen – fundera på solceller och batterilagring

14. Ta betalt för laddning – finns olika modeller

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 26 april 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *