Bensinbilar är 400 gånger värre än elbilar. Fossilbilen använder 400 gånger mer råmaterial än elbilen, visar ny studie.

Ett elbilsbatteri gör av med 30 kilogram råmaterial, inräknat återvinning, jämfört med en bensinbil, som gör av med 17 000 liter bensin i snitt, rapporterar Dagens PS Motor i dag.

– Vår analys visar att råvarubehovet hos elbilsbatterierna bleknar jämfört med bränslet som förbränns av bilar med fossila bränslen, som till skillnad från batterier inte kan återvinnas, säger Lucien Mathieu, transportanalytiker på transportorganisationen Transport & Environment (T&E).

T&E betonar att uträkningen om att en bensinbil är 400 gånger värre än en elbil bygger på att elektriciteten till elbilen kommer från förnyelsebara källor. Vinsterna är dock stora även om en del av elektriciteten inte är förnybar, säger studien.

Stefan Pettersson, som leder forskningsgruppen Elektromobilitet på statliga forskningsinstitutet Rise, kommenterar i Dagens industri:

– Elbilen i sig släpper inte ut någonting, så frågan är om vi kan tillverka den på ett klimatneutralt sätt. Vi är medvetna om problemet med batterierna – men de batterier vi har i dag kommer inte vara de vi har framgent. Lägger man lika mycket tid, energi och pengar på att utveckla batterierna som man lagt på förbränningsmotorerna i över hundra år, så kommer de att vara helt outstanding, säger han.

Här är studien: https://www.dagensps.se/…/bensinbil-ar-400-ganger…/

Jörgen Bengtson

Inlägget är uppdaterat 23 oktober 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *