I dag har jag lyssnat på alla tre kandidater till centerledare, värmlänningen Daniel Bäckström, stockholmaren och jämten Elisabeth Thand Ringqvist och östgöten med turkisk bakgrund Muharrem ”Murre” Demirok. Alla gav ett kompetent intryck och visade på god centerförankring.

Det har seglat upp en debatt om Daniel Bäckströms syn på HBTQ-frågor. Det kommer mot bakgrund av svar han gav på frågor i Piteå om sin syn på vigslar av homosexuella och deltagande i Pridetåg.

På ett möte med centerjournalister i riksdagen i dag gav han ett mycket tydligt besked, som bör skingra dimmorna. Frågan han fick var: Hur skulle du har svarat i dag på frågan i Piteå?

”Är inte vigselförrättare och har inte för avsikt att bli det. Om jag skulle bli det, skulle jag behandla alla lika. Jag skulle gå i Pridetåget.”

Därmed borde frågan om hans syn på HBTQ och lämplighet som centerledare, vara avförd från dagordningen. Men debatten fortsätter. Debattören Patrik Oksanen skriver på sin Facebooksida om fulspelet, som Elisabeth Thand Ringqvists folk använder mot Daniel Bäckström.

Patrik Oksanen, som känner Daniel Bäckström väl sedan 2015, säger följande om honom på Facebook.

”Den Daniel jag känner är vad ni ser. En varm, ömsint, omtänksam och trygg Centerpartist med brinnande socialliberalt patos i en kristen grund, med genusstudier i bagaget, och redo att till varje pris försvara liberala värderingar, allas lika värde och rättigheter. Det är en person som ser på ledarskap att det handlar om att få andra att växa inte maximera jaget.”

Jag har lyssnat på de tre kandidaterna i dag och kan bara instämma i Patriks beskrivning.

Daniel Bäckström är en eftertänksam person, som sätter laget före jaget. Han betonar försörjningstrygghet av livsmedel och bränsle, ekonomisk uthållighet, hållbar utveckling, ett helalandetperspektiv, ökad egenmakt, minskad överstatlighet och stärkt lokal och regional makt.

Det låter som en bra centerledare.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 25 november 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *