Detta är en ”suv”

Bilar som kallar sig ”suv” är populära, både som fossibilar och elbilar. Men vad är en ”suv”?

Förkortningen är engelska för ”Sport Utility Vehicle”, ungefär ”sportigt praktiskt fordon”. På svenska talar vi också om suv som ”stadsjeep”. En annan förkortning – som dock är mindre vanlig – är cuv (”Crossover Utility Vehicle) eller ”crossover”, en korsning av suv och vanlig personbil. I praktiken är det dock ingen tydlig skillnad mellan suv och cuv, mer än möjligen att en cuv vanligen är mindre och lättare än en traditionell suv.

Det finns ingen enhetlig definition på ”suv”. Det gäller trots att suven är så vanlig, att man inte längre skriver det med versaler, ”SUV”. Om en bil uppfyller några av de vanliga kriterierna på en suv, kan den kalla sig så – åtminstone enligt Wikipedia och många bilmärken.

Svenskspråkiga Wikipedia har följande övergripande definition på suv under uppslagsordet ”stadsjeep”: ”en större personbil som kombinerar framkomligheten hos ett terrängfordon med komforten i en personbil. De är vanligtvis konstruerade med ett fem dörrars kombikarosseri, fem eller sju sittplatser, fyrhjulsdrift samt en stark motor.”

Norskspråkiga Wikipedia, som skriver om fordon i ett land med hög andel suvar, ger följande definition på suv: ”Det er en type bil som kombinerer stasjonsvognens mulighet for å transportere passasjerer og bagasje langs landeveien med gode eller visse terrengkjøringsegenskaper.” I artikeln säger norska Wikipedia att det numera handlar om ”nær sagt alle bilmodeller av stasjonsvogntype med firehjulstrekk og/eller høy bakkeklaring”. Senare i artikeln betonar man att det nästan alltid är krav på fyrhjulsdrift.

Eftersom Norge har två skriftspråk, finns även en nynorsk Wikipedia. I den definierar Wikipedia suv som ”ei høgbygd stasjonsvogn med firehjulsdrift”.

Engelskspråkiga Wikipedia ser i suv en bil, som ”kombinerar inslag av personbilar för vägar med egenskaper från terrängfordon, som höjd markfrigång och fyrhjulsdrift.”

Olika biltillverkare definierar ”suv” olika, inte minst med utgångspunkt från vilka funktioner deras egna bilar har eller inte har.

Det finns ingen självklar definition på vad ”suv” är. Några krav kan man dock se som minsta gemensam nämnare för en suv, enligt främst olika artiklar i Wikipedia: fyrhjulsdrift, kraftfull motorstyrka och höjd markfrigång.

För egen del ställer jag följande krav på en suv, i ungefär fallande ordning:
• fyrhjulsdrift
• kraftfull motorstyrka
• dragkrok, helst med dragvikt på minst 1 500 kilogram
• högre markfrigång än vanlig personbil
• rejält bagageutrymme som ökar med nedfällda baksäten
• stor nog för minst fem personer.

Bilden visar författarens suv, en Tesla Model Y.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 6 februari 2022