Rösta för den lokala folkkyrkan på söndag!

På söndag går Sverige till val. Jag ställer upp för nomineringsgruppen Centerpartiet i Enånger-Njutångers församling och Uppsala stift.

I kyrkovalen har vi personval, så du kan med ett kryss påverka vem du vill få vald och därmed också innehåll i kyrkopolitiken.

Centerpartiet vill ha en levande folkkyrka på en levande landsbygd. För mig innebär det följande i Enånger-Njutånger:
• Kyrkan ska vara en plats för alla: unga och gamla, aktivt troende och icketroende som känner stark samhörighet med Svenska kyrkans historia och traditioner.

• Kyrkan ska förkunna Guds ord och kärleksbudskapet i olika sammanhang och med så stor kontaktyta till lokalsamhället som möjligt.

• Enånger-Njutånger ska förbli en egen församling och inte försvinna upp i en storförsamling eller stort pastorat.

• Församlingen ska fortsatt vara stabilt förankrad i Enånger – med kyrka, församlingshem och prästgård – och i Njutånger med kyrkor, församlingshem och församlingsexpedition.

• Församlingen ska i mycket större omfattning än i dag stödja föreningsägda kapell i församlingen, som hör till Svenska kyrkan men inte är ägda av församlingen, som Långvinds kapell. Församlingen ska framför allt behandla de två brukskapellen i Nianfors och Långvind lika ekonomiskt

• Planerna på att bygga till Sankta Maria kyrka för mångmiljonbelopp är jag mycket tveksam till.

• Församlingen ska, som den numera är, vara tydlig med att vi välkomnar kvinnliga präster.

• Kyrkan ska vara en stark röst mot främlingsfientlighet och för tolerans och också våga missionera bland svenskar och invandrare.

Svenska kyrkan har många medlemmar, men bara drygt en tiondel brukar rösta i kyrkovalen. Nu hoppas jag att vi ändrar på det, så vi inte längre behöver prata om ”det glömda valet“. Jag hoppas också att vi ger en röst även till dem som inte är så kyrkligt aktiva.

Rösta i kyrkovalet!

Rösta även om Centerpartiet och jag inte får din röst!

Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *