Stora Bilpriset till elbilar

Biltidningen Teknikens Värld har korat 2022 års bästa bilar. Vinnaren blev en elbil, följd av en annan elbil. Tidningens tio-i-topplista består till nio tiodelar av laddbara elbilar, varav sex är helelektriska och tre är laddhybrider. Endast en bil är utan laddkapacitet, men den är en elhybrid som alltså har elmotor som laddas under färd.

Det går snabbt undan i bilvärlden, när en tidning som Teknikens Värld nu korar elbilar som vinnare i parti och minut. För några år sedab ville Teknikens Värld knappt ta i elbil med tång.

Listan omfattar de ”hetaste och bästa nyheterna på bilmarknaden i dag, som vi har samlat ihop för att kora vinnaren i 2022 års upplaga av Teknikens Världs Stora Bilpris, tio finalister som alla bjuder på nyskapande teknik förpackade i ett format för folket”, skriver Teknikens Värld på sin webbplats 29 december 2021.

Tio-i-topplistan har följande utseende, där jag i en kort text summerat vad Teknikens Värld skriver om varje bil, plus tillägg vilken typ av bränsle bilen har:

1. MG ZS EV (el)
”En fullt fungerande liten elektrisk suv med plats för familjen och dess bagage” med mycket attraktivt privatleasingpris. ”Den enda elbil vanligt folk har råd med”, är Teknikens Världs omdöme.

2. Tesla Model Y (el)
Rapp, rymlig och spännande tekniska lösningar. ”Med lång räckvidd och framför allt ett välfungerande snabbladdningsnätverk visar Tesla vägen för elbilsomställningen”, lyder juryns motivering.

3. Lynk & Co 01 (laddhybrid)
Trevligare version av Volvo XC40 med starkare motor, större batteri, större räckvidd, mer komfortabel körupplevelse och billigare.

4. Škoda Enyaq (el)
”Bästa bilen som baseras på Volkswagens elbilsplattform MEB” med ”generösa utrymmen, höga bruksvärde och fina komfort”, skriver Teknikens Värld.

5. Hyundai Ioniq 5 (el)
Snabbladdning, rymlig, komfortabel och ”toppmodern i allt från teknik till formgivning”.

6. Kia EV6 (el)
Snabbladdning, räckvidd, komfortabel och ”tekniskt raffinemang i allt från batteriteknik till förarhjälpmedel”.

7. Volkswagen Multivan (laddhybrid)
”Volkswagens erbjudande till alla som behöver enorma utrymmen med stor flexibilitet” och laddbar hybriddrivlina.

8. MG Marvel R (el)
Rymlig, tyst, mycket välutrustad, snabb, enorm pekskärm, rimlig räckvidd, hyfsad snabbladdningkapacit och bra pris.

9. Toyota Yaris Cross (hybrid)
”I sin storleksklass är Toyota Yaris Cross ensam om att erbjuda både hybridteknik och en form av fyrhjulsdrift.”

10. Mercedes C-klass (laddhybrid)
Rejält tilltagen räckvidd med eldrift, lyxig förarmiljö, imponerande rymd och avancerad teknik, är Teknikens Världs omdöme.

Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 4 januari 2022