Sverige är en stormakt – inom fyrar. Till helgen bevisar Sverige det igen, då internationella fyrdagen går av stapeln för tjugonde året. Agö fyr, österut från Långvind, håller öppet 20 augusti klockan 12–17. Då erbjuder familjen Jerling besökare pizza, som bakas i det lilla fyrsamhällets bakhus.

I Sverige blir det fyrhelg runt landets kuster och stora insjöar. Efter två coronaår med kraftig nedgång i besökssiffror, är alla fyrintresserade spända på hur det kommer att gå 20–21 augusti 2022.

En helg per år öppnar många av Sveriges stängda fyrplatser. Det sker även i resten av världen – på internationella fyrdagen. Men ingenstans i världen kommer lika många besökare som i Sverige.

Bara en av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Agö fyr, håller öppet på Internationella fyrdagen/fyrhelgen 2022. Storjungfruns fyr höll öppet 17 juli 2022.

Ytterligare några fyrar i närheten av Hälsingekusten håller öppet: Brämöns fyr (även stavat Bremön) i Medelpad höll öppet 6–7 augusti, Bönans fyrLimö gamla fyr och Almagrundets fyrskepp i Gästrikland håller öppet 20–21 augusti.

Hälsinglands tredje klassiska fyrplats, Grans fyr, är sedan länge stängd för allmänheten.

Svenska Fyrsällskapet har under 20 års fyrdagar/fyrhelger lockat cirka 190 000 personer till Sveriges fyrar.

I år är cirka 75 fyrar öppna i svenska vatten, flera än de 65 fyrar, som var öppna rekordåret 2019. Så nu kan vi hoppas på en verklig renässans för fyrarna.

Internationella fyrdagen startade 2002 och blev omedelbart en stor succé i Sverige. Det lilla landet i norr står för över hälften av alla världens öppna fyrar och fyrbesökare denna dag.

Många av uppgifterna är preliminära, meddelar Svenska Fyrsällskapet, som löpande uppdaterar vilka fyrar som är öppna 2022 på www.fyr.org.

Jag skriver mer om fyrdagen på https://langvind.com/2022/08/ago-fyr-oppet-i-helgen, där jag också har länkar till närmare 30 tidigare artiklar i ämnet.

Karta: Leif Elsby, Svenska Fyrsällskapet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *