Bra förslag från tre ledande regionpolitiker (S) i dag i en debattartikel i Aftonbladet: tandläkarkostnaderna bör ingår i högkostnadsskyddet. Enligt den statliga tandvårdsutredningen skulle det kosta staten 6–7 miljarder kronor per år. Det bör vara en prioriterad reform, som tar bort en av de sista stora klasskillnaderna.

Högkostnadsskyddet för sjukvården garanterar att individen inte behöver betala mer än 1 150 kronor per tolvmånadersperiod för vård. Ett liknande högkostnadsskydd finns för medicin.

Debattörerna konstaterar visserligen att jämfört med många andra länder är svenskarnas tandstatus överlag god. Men sedan lägger de till: ”ingen kan hävda att vi lever upp till ambitionen om tandvård på lika villkor”.

Jag håller med. Tandvården får inte fortsätta att vara en klassfråga. Därför måste den ingå i högkostnadsskyddet eller hanteras på liknande sätt.

Artikelförfattarna är Socialdemokraternas tre ledande sjukvårdspolitiker, alla regionråd i oppositionen: Henrik Fritzon, Region Skåne, Talla Alkurdi, Region Stockholm, och Håkan Linnarsson, Västra Götalandsregionen.

Jörgen Bengtson

Inlägget uppdaterat 2 oktober 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *