Blir Volvo EX90 en revolution?

Volvo har varit sen på elbilsbollen och tappat stort i nyregistrering. Mycket hänger därför på bolagets kommande, stora suv, bolagets flaggskeppsmodell. Den gick tidigare under namnet Volvo Embla, men nu är det Volvo EX90 som gäller. Den 9 november 2022 lanserar Volvo elbilsefterträdaren till Volvo XC90.

Volvo PV, som är det formella namnet på Volvo Cars, har lättat på förlåten till sin nya, stora suv. Volvo betonar sedan årtionden säkerhet, ungefär som BMW betonar körglädje och Toyota hållbarhet.

Säkerheten går igen i kommande Volvo EX90, enligt verkställande direktör Jim Rowan. Han säger att Volvo kommer att arbeta med säkerhet tills bilarna inte längre krockar och Volvo uppnår nollutsläpp av koldioxid.

Volvo EX90 ska vara den säkraste Volvon någonsin. Enligt Rowan ska den vara början på en ny era. Bilen ska få en ”osynlig säkerhetssköld”, som till skillnad från alla tidigare Volvobilar kommer att förstå både bilens omgivning och föraren.

EX90 får kameror, ljusrader (Lidar), vanlig radar och ultrasoniska sensorer, som kontinuerligt läser av omgivningen och skapar sig en tredimensionell bild av den. Tesla har länge haft Lidartekniken, men lär vara på väg att överge den till förmån för ren kameraövervakning. Volvo kommer att ha sensorer i kupén, som ska eliminera den mänskliga faktorn – föraren.

Om föraren är trött, distraherad eller berusad, om föraren somnar, svimmar eller avlider vid ratten, ska bilen skicka en varning med ett mottryck i ratten till föraren eller ta över styrningen och köra åt sidan för att stanna och ringa efter hjälp.

Volvo EX90 är bolagets första modell, som är byggd på en renodlad elbilsplattorm, SPA2, samma som för kommande Polestar.

Volvo har inte visat några bilder på den nya bilen. Men grafiken bakom Jim Rowan på bilden antyder att Volvo EX90 har stora likheter med konceptbilen Concept Recharge, som Volvo presenterades förra sommaren.

Teknisk information om batteri, räckvidd, snabbladdning, fyrhjulsdrift, effekt, antal säten, acceleration, dragvikt, bagagestorlek med mera kommer Volvo att släppa bit för bit under kommande veckor. Än vet vi alltså inte om Volvo EX90 på riktigt tar upp kampen med elbilarnas moder Tesla, om Volvo EX90 blir en revolution eller inte.

Jörgen Bengtson
Foto: Volvo Cars

Artikeln publicerad 27 september 2022