Region Dalarna, äntligen en region som går före, även om det är tveksamt att kräva vaccination av dem som inte har patientkontakt.

Region Dalarna kommer att införa krav på vaccinering för alla anställda i regionens verksamhet, rapporterar Sveriges Radio Ekot, enligt Omni. 

”Från och med den 1 januari 2022 kommer regionens medarbetare förväntas uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis mot covid-19. Detta gäller för alla yrkesgrupper, både vid ny och befintlig anställning”, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Regionen blir först i Sverige med att inför ett sådant krav. Personal som är ovaccinerad och arbetar med patienter kommer att bli omplacerade. 

– Som vårdgivare och arbetsgivare ska vi göra allt som står i vår makt för att förhindra smittspridning, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Efter Region Dalarnas besked har andra regioner och kommuner följt efter.

Krav på vaccination måste ställas på all kommun-, hemtjänst- och omsorgspersonal som har kontakt med patienter, omsorgstagare och liknande. Här har Sveriges kommuner och regioner (SKR) något att göra. Regeringen och Folkhälsomyndigheten verkar inte att förstå allvaret.

Jörgen Bengtson

Inlägget uppdaterat 6 januari 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *