Steg för steg förfinar vi STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind med hjälp av lokal snickare och andra duktiga hantverkare.

I dag har bodarna fått namn och likformiga haspar, ytterdörrarna tätningslister och justeringar samt nya staketet på stödmuren vid garaget vit färg. Staketet var en följd av att en gäst i somras backade över garagestödmuren och blev hängande med halva bilen över muren…

Hur det såg ut med en hängande bil över muren framgår av Facebooksidan för Kungsgården Långvind och Jörgen Bengtson den 5 juli 2023.

I juni gjorde vi klart – med hjälp av en entreprenör och vår nyfunna snickare – med trädäck framför bastun och badtunnan. Dessförinnan hade vi fått den vedeldade badtunnan och likaledes vedeldade bastun på plats. Bastun har under sommaren fått el- och vattenanslutning. Återstår att få skorstenen på plats, som två snickare har gått bet på.

När grävaren ändå var igång, fick han ställa i ordning fyra tydliga parkeringsplatser till.

I slutet av förra året fick vi bastun – byggd på släpkärra – levererad från tillverkaren. Bastun står alltså på en trailer, så vi ska kunna hyra ut den till folk och företag i grannskapet. Bastun har ett basturum med vinkelställda lavar i två plan samt ett separat rum med dusch och sittplatser.

När våra tio rum inte räckte till i juni, försåg vi relaxrummet med gardiner, säng och bord. Det gjorde bastuvagnen till en trevlig gäststuga, som kan konkurrera med Telestation Långvind; den förra har dusch, den senare komplett gästkök.

Ett stort arbete innan tjälen gick i backen strax före årsskiftet 2022–2023 var att utomhusmiljön fick åtta stallyktor och nio starka strålkastare; dessa lyser upp centrala träd underifrån och ger ledljus längs landsvägen. Vi försåg också rum och utebelysning med styrning via astrour och dator/app.

När elektriker ändå var på plats, fick de flytta stolpar, byta motorvärmaruttag mot husbilseluttag och ge plats för ytterligare ställplatser för husbilar. Så nu kan vi ta emot fem husbilar på en gång.

Samtidigt passade vi på att förse den grävda brunn – som sinade i juli 2020 när Holmen Skog sänkte vattnet i Långvinds ström – med en klassisk gårdspump. Så nu har vi ”säkert” vatten från en borrad brunn och ”redundant” vatten från den grävda brunnen.

Vad återstår då att göra med miljön?

En del. Vi ska bland annat lägga ut skogsmatta – tänk gräsmatta på rulle – runt Österhuset och på andra delar av tomten. Vi får se om det blir till hösten eller våren 2024. Sedan finns ytterligare några mindre planer, men i huvudsak gäller det nog att förvalta det vi har och ge snickaren att göra. Mer än dagens tio rum och tjugotre bäddar – ytterligare en om vi räknar med bastuvagnen – blir det inte!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *