Den 23 september publicerade jag nedanstående i mitt Facebookflöde. Den 25 september lade jag till det som beskriver mina nuvarande uppdrag och mitt kyrkoengagemang.

Jag lämnar efter denna mandatperiod alla mina centeruppdrag i Hudiksvalls kommun och Region Gävleborg. Bakgrunden är att jag brutit mot Centerpartiets kandidatförsäkran inför årets val.

När jag skrev under kandidatförsäkran, hade jag ingen tanke på att ett strafföreläggande – en bot för den lägsta graden av rattfylleri och med bibehållet körkort (0,14 milligram) – skulle vara så allvarligt. Men jag hade fel; det här var ett exempel på just en sådan historisk händelse ”som kan påverka förtroendet för mig som person”.

Händelsen ledde för mig till en fördjupad insikt om hur lång tid det faktiskt tar efter en middag med vin, innan man nästa dag kan köra bil.

Jag har inga andra strafförelägganden eller domar mot mig. Politiken är dock en förtroendebransch. Centerpartiet har inte längre förtroende för mig, och då lämnar jag mina partipolitiska förtroendeuppdrag.

Jag har betalat min bot, sonat mitt brott och dragit lärdom av händelsen. Mitt liv går vidare utan Centerpartiet, efter 55 års medlemskap i centerrörelsen, där jag i kommun- och regionpolitiken försökt bidra med min kunskap, kompetens och erfarenhet.

Mitt samhällsengagemang har jag dock kvar, men nu i andra sammanhang.

Texten ovan lade jag ut på min Facebooksida i fredags. Publicerar den även här. Kommer fortsatt att följa denna FB-grupp [Politisk centerdebatt och Centerpartiet i Svenska kyrkan] – och vara ledamot av Enånger-Njutångers kyrkofullmäktige.

För den som inte vet vem jag är, här är min roll i Centerpartiet denna mandatperiod:
andre vice ordförande Hudiksvalls kommunfullmäktige
andre vice ordförande Glada Hudikhem AB (tidigare AB Hudiksvallsbostäder)
ledamot av byggnadsnämnden Hudiksvalls kommun
ersättare i Hudiksvalls kommunstyrelse
ersättare Region Gävleborgs fullmäktige
ledamot Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd (enda för C)
vice ordförande Enånger-Njutångers centeravdelning

Min hustru Agneta, som också är (numera har varit) aktiv i Centerpartiet, säger följande:
”Det här är en sorgens dag för Jörgen och mig. Därför har även jag valt att lämna mina uppdrag för Centerpartiet i Hudiksvall, inklusive ersättare i Hudiksvalls kommunfullmäktige för kommande mandatperiod. Min glädje och mitt engagemang för centerpolitiken är borta.”

Hon stannar kvar som kassör i Långvinds kapellförening – där jag är vice ordförande och stannar kvar som det – som är en del av Enånger-Njutångers församling. En separat kapellförening ansvarar för kapellet – som byggnad och för verksamheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *