I dag invigde vi sex lägenheter för personer som är 65 år eller äldre i Ängebo, Svågadalen, Hudiksvall. Ängebo är minsta orten, där kommunala bostadsbolaget Glada Hudikhem finns. Ängebo har drygt 50 invånare och är centralort i Svågadalen med cirka 600 invånare.

Lägenheterna är de dyraste Glada Hudikhem byggt, men är fina och tillför Svågadalen ett absolut mervärde.

Glada Hudikhems ordförande, Anna-Carin Keisu, klipper invigningsbandet. Jag är vice ordförande och dokumenterar det historiska tillfället.

På söndag går Svågadalen till val av Sveriges enda direktvalda kommundelsfullmäktige, en partiopolitisk nämnd, Svågadalsnämnden, enda av sitt slag i Sverige.

Svågadalen, med Ängebo som centrum, är ett mycket spännande demokratiskt inslag i Hudiksvalls nordvästra hörn. Nu får svågadalsborna ett synnerligen fint trygghetsboende, som förhoppningsvis får alla sina sex lägenheter uthyrda inom kort, alla väldisponerade tvåor med balkong eller uteplats över nejden.

Sedan tidigare har Svågadalen en egen kommunal förvaltning, som sköter mycket i älvdalen som förskola, skola, fritidshem och annan förvaltning. Här finns också lanthandel, samlingslokaler, restaurang, kapell, hyreslägenheter, snabbladdningsstation för elbilar, livaktiga företag, många föreningar och en aktiv bygd.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *