Tjugo våningar och 80 meter högt, är The Wood Hotel – med Sara kulturhus – världens högsta hotell helt byggt i trä. Det stod färdigt i oktober 2021. De två husen är mäktiga, imponerande och inspirerande. Dessutom sätter de Skellefteå på kartan som modern träbyggnadsstad.

Hudiksvallsbostäders styrelse, där jag är vice ordförande, och ledningsgrupp är på ”trähussafari” i Skellefteå. Det blir många intressanta studiebesök och möten.

Sara kulturhus – döpt efter Sara Lidman – rymmer många delar, som ett kulturhus kan ha:
• stadsbibliotek
• scener för teater och annat
• museum
• utställningslokaler
• konferenslokaler
• mötesrum

I hotelldelen finns hotell, restauranger, spa och panoramavy över Skellefteå och älven.

Huset är byggt av skog från närmiljön. Byggnaden knyter an till Skellefteås långa tradition inom träbyggnation.

Huset har inte bara trä i fasad och syliga inomhusdelar, utan hela husets stomme är gjort av trä, främst korslimmat trä (KL-trä).

Trät i sig ger ett miljö- och klimatbidrag, som inte slår något annat material. Men projektör och byggare har inte nöjt sig med det.

Huset har solceller, batterier, värmepumpar och artificiell intelligens (AI), som minimera husets klimatavtryck. AI håller koll på byggnadens energiflöden – och anpassar sig till husets besökare. Huset arbetar med omgivande el-, vatten- och fjärrvärmenät. Energiförsörjningen är hundra procent förnybar. Till och med sprinklersystemet, som alltid annars brukar vara dieseldrivet, drivs med förnybar kraft.

Sara kulturhus med hotell har blivit en förebild inom hållbar design och träkonstruktion.

I många år var Sveriges enda tillverkare av korslimmat trä Martinsons i Bygdesiljum, Skellefteå, 2020 köpt av Holmen. Nu finns flera tillverkare i Sverige, och användningsområdena för KL-trä växer hela tiden.

Vad vi ser i Sara kulturhus och hotell är bara början på en revolution inom byggindustrin, där lokal träråvara ersätter betong, cement och stål – eller blir en kombination med dessa.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *