Pandemin har gjort mig och många andra till större eller mindre experter på olika videoplattformar för möten. Ett är klart, efter tolv månader med coronapandemin är Zoom den överlägset bästa videoplattformen, med Google Meets som god tvåa.

Tyvärr evisas vissa kommuner med att använda Teams, som har många problem, för att inte tala om katastrofen Skype för företag, som vi länge hade i Region Gävleborg. När vi använde Skype på Region Gävleborgs nämndsammanträden – jag sitter i hållbarhetsnämnden – fungerade det inte på min Macintosh. Jag fick bege mig till det fysiska mötet och sitta där ensam med ordföranden och ibland någon till.

För demokratin är det av största vikt att valda församlingar kan sammanträda även under en pandemi – och göra det med stabila och på väl beprövade videoplattformar.

Jag tjänstgör i dag på Region Gävleborgs fullmäktige. Nu fungerar Teams men med visst teknikstrul och begränsningar som it-avdelningen satt, det vill säga inte med de krav vi förtroendevalda bör ställa på systemet.

Zoom har inte dessa problem och begränsningar. Det fungerar klockrent i Hudiksvalls kommunfullmäktige sedan vi för två fullmäktige sedan bytte från Teams till Zoom, ett initiativ som jag tog i egenskap av andra vice ordförande i kommunfullmäktige.

Dock mycket bra att vi i dag kan ha ett väl fungerande, fullsuttet regionfullmäktige med 75 ledamöter igen. För egen del har jag det från hemmakontoret med en klassisk EWK-litografi i bakgrunden och en gammal Facitskrivmaskin som underlag för datorn.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Inlägget uppdaterat 23 oktober 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *