Vänsterpartiet (V) har en minst lika otäck historia som Sverigedemokraterna (SD). Glöm inte det i debatten!

Detta sagt både till statsminister Stefan Löfven och andra, som ser på historien med skygglappar. Mitt inlägg kommer med anledning av statsminister Stefan Löfvens uttalande i en intervju med Dagens Nyheter om att han ”aldrig uppfattat” att dåvarande VPK ”inte stod upp för demokratin”. Detta uttalande har han med rätta fått hård kritik för.

Västerbottens-Kurirens liberala ledarskribent Petter Bergner, filosofie doktor i historia, har forskat i Vänsterpartiets historia. Han säger till Expressen att VPK från namnbytet 1967 ”har ansetts sluta upp bakom den parlamentariska demokratin som institution och begrepp”.

– Många partiföreträdare var dock inte vad vi i dag skulle beteckna som demokrater. Det var inte alls självklart för alla att en socialism som införts borde gå att rösta bort, säger han.

Han säger också VPK:s syn på syn på dåtidens kommunistdiktaturer skiljer sig kraftigt från synsättet inom Vänsterpartiet i dag.

Ett antal år före namnbytet till Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) var partiet en marionett till Sovjetunionens kommunistiska parti (SKP). VPK:s föregångare hade samma initialer som sovjetpartiet och ett förskräckligt arv i form av förtryck och miljontals döda människor.

Jörgen Bengtson

Inlägget uppdaterat 23 oktober 2021


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *