Fem frågor till ”Elbil Hälsingland”

Intervju på Ellevio.se:s webbplats ”5 frågor till grundaren av Facebookgruppen ’Elbil Hälsingland’” 17 mars 2021

Hallå Jörgen Bengtson!

Varför startade du ”Elbil Hälsingland”?

– För att jag tror på en framtid med eldrift. Det har varit ett intresse som växte i och med att vi köpte vår första elbil 2016. Då blev vi också först i Hälsingland med två destinationsladdare för Tesla. Jag fick frågor om elbilar och laddmöjligheter vilket ledde till att jag började hålla föredrag och så startade jag ”Elbil Hälsingland” på FB. Idag är vi nästan 700 medlemmar, vilket gör oss till en av de största regionala elbilsgrupperna i Sverige.

Varför just elbilar?

– Elbilen har mängder av fördelar: Den är miljö- och klimatvänlig, billig i drift, långlivad, tyst, blixtsnabb, framtidssäker och rolig att köra.

Vad är syftet med gruppen och vem kan bli medlem?

– Alla som kör eller är intresserade av rena elbilar och dess infrastruktur. Vi skriver alltså inte om konceptbilar och laddhybrider. Ibland tar vi även upp andra elfordon som cyklar, motorcyklar, flyg, båtar och tåg. Vi välkomnar medlemmar från hela Sverige och Norden. Min gissning är att merparten av medlemmarna inte har ren elbil men är intresserade av att bli med elbil.

Vilka ämnen är mest populära?

– Allt som rör elbilar. Just nu är intresset extra stort för elbilar med fyrhjulsdrift och dragkrok, något som många efterfrågar i Hälsingland och på landsbygden.

Är Hälsingland ett bra landskap för elbilsägare?

– Ja, relativt. Elbilarna och snabbladdningsstationerna är många. Vi har Tesla, Ionity och ytterligare en supersnabbladdare med flera laddpunkter.

FAKTA
Namn: Jörgen Bengtson

Aktuell med: Grundare och admin av facebookgruppen ”Elbil Hälsingland”.

Jörgen är adjungerad i styrelsen för Elbil Sverige och driver även STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, som har Norrlands första integrerade solcellstak och två destinationsladdare för alla typer av elbilar. Han är nu inne på sin andra elbil och har kört drygt 160 000 km med den.

Artikeln publicerad 17 mars 2021