Miljöförening för bilister

Det finns gott om tidningar, tidskrifter, webbplatser och motororganisationer, som testar bilar och blivit allt bättre på att testa elbilar. Men det finns bara en aktör, som exklusivt ägnar sig åt miljövänliga bilar i allmänhet och elbilar i synnerhet: Gröna Bilister.

Endast är organisation är dock helt dedikerad för elbilar, konsumentorganisationen Elbil Sverige.

Gröna Bilister är en relativt ny motororganisation, jämfört med M, KAK, Vi Bilägare, MHF och andra som funnits sedan bilismens barndom. Det som skiljer Gröna Bilister från de etablerade motororganisationerna och tidningarna/tidskrifterna är fokus på miljövänliga bilar. Ändå har Gröna Bilister funnits sedan 1994. Sedan dess har föreningen och dess webbplats, tidigare också tidskrift, gett viktiga bidrag till grön mobilitet.

– Gröna Bilister är en stark plattform och en väletablerad förening som verkar för en smart och hållbar mobilitet, säger ordförande Marie Pellas på organisationens webbplats, www.gronabilister.se.

En viktig del i Gröna Bilisters uppdrag är att testa bilar. Det har föreningen gjort sedan dess tillkomst. Föreningen har korat ”Miljöbästa bilar” sedan 1990-talet. Gemensamt för nomineringar och segrare är att bilarna är fossiloberoende, energieffektiva och säkra. Det gör dem till bra miljöval för alla privatpersoner, företag och myndigheter.

I år nominerade Gröna Bilister 40 bilar till ”Miljöbästa bilar 2021”: helelektriska bilar, laddhybridbilar, vätgasbil och biogasbilar. Bakom nomineringar och korande av vinnare står en oberoende jury.

Gallringen skedde redan under sommaren, så bilar som kom under tredje och fjärde kvartalet 2021 – till exempel Tesla Model Y, Kia EV6 och Hyundai Ioniq 5 – finns inte med. Sju bilar gick till final, alla helelektriska:
• Hyundai Ioniq electric
• Hyundai Kona electric
• Kia e-Niro
• Peugeot e-Traveller
• Škoda Enyaq (batteri 60 kWh)
• Tesla Model 3 (två- eller fyrhjulsdrift)
• VW ID.4 (batteri 52 kWh)

Vinnarna korades den 6 september 2021.

Miljöbästa bil 2021 blev Škoda Enyaq med det mindre batteriet (60 kW).

Miljöbästa bil 2021 – Bäst livscykelanalys och transparens, som är en annan kategori, blev Polestar.

För den som vill fördjupa sig i biltester, är Gröna Bilisters webbplats en guldgruva: www.gronabilister.se/tester/biltester. Här är Gröna Bilister tydlig med hur man skiljer sig från andra motororganisationer och biltester:

”Våra biltester skiljer sig från de traditionella biltidningarnas genom att vi fokuserar mer på miljöaspekterna och mindre på acceleration. […] Vi som gör testerna är inte heller professionella biljournalister, utan kombinerar miljöengagemang med teknikintresse och fordonskunskap”, skriver organisationen på biltestsidan, som har länkar till en enorm mängd tester.

Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 29 december 2021