Den 23 mars firar vi Nordens dag. Denna dag markerar dagen då den officiella nordiska överenskommelsen Helsingforsavtalet undertecknades 1962.

Nordens dag är lika mycket värd att fira som vår nationaldag. Nordens dag är oändligt mycket viktigare än Europadagen och andra påfund. För dessa bygger inte likt Nordensamarbetet på ett naturligt, nationsbyggande kitt, som historia, språk, ekonomi, geografi, kultur, samhällsbyggnad, folklig gemenskap och mycket mer utgör!

På Nordens dag vill vi uppmärksamma vikten av att de nordiska länderna jobbar tillsammans för att lösa gemensamma samhällsutmaningar samt att vi lokalt visar stöd för den nordiska sammanhållningen.

– De nordiska länderna står varandra mycket nära. Liksom syskon liknar vi varandra. Vi lever på liknande sätt, både inom välfärd, sociala normer och kulturella uttryck. Vi gnabbas med varandra i många olika frågor och debatter men om samma frågeställningar. Vi vill liksom syskon i en familj vara bäst och vinna över varandra, skriver Anders Bouij, ordförande för Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland, i en insändare i Hela Hälsingland den 27 mars 2021.

– I Norden är varje land litet var för sig, men tillsammans är vi starka, skriver han.

Jag instämmer till fullo i Anders Bouijs ord!

Bilden visar loggan för Föreningen Norden, som samlar de nationella Norden-föreningarna i fem stater och tre självstyrande regioner (Färöarna, Grönland och Åland).

Jörgen Bengtson

Inlägget är uppdaterat 23 oktober 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *