Tesla är världens största tillverkare av rena elbilar – och nu också världens största laddnätverk för alla elbilar. Steg för steg öppnar Tesla sina nationella laddnätverk för elbilar, med fyra nya laddstationer i Sverige sedan man öppnade nätet för tio veckor sedan. Ytterligare tjugo laddstationer tillkommer under 2022, dock är det inte klart vilka som blir tillgängliga för alla elbilar.

Den 18 maj 2022 startade Tesla ett pilotprojekt i Sverige. Företaget öppnade cirka 70 procent av sina laddstationer (supercharger) för alla typer av elbilar med CCS-kontakt. Undantagna är cirka 30 procent av laddstationerna med hög belastning av Teslabilar.

Laddstationerna har blivit populära. Tyvärr vet inte alla bilister – som har laddporten på annat ställe på bilen än vänster bak – hur de ska parkera korrekt, utan att blockera andra laddplatser.

Det är inte en helt ovanlig syn att merparten av bilarna som laddar på en av Teslas laddstationer, är en icke-Tesla-bil.

På vissa ställen i främst sydvästra Sverige har det också uppstått kö, rapporterar flera Teslagrupper på Facebook.

Vilka stationer som är öppna för alla elbilar, berättar Tesla om på en särskilt webbplats på tesla.com. När Tesla presenterade nyheten 18 maj 2022 fanns möjlighet att ladda på 41 av cirka 58 laddstationer i Sverige. Nu – exakt tio veckor senare – har antalet laddstationer vuxit från 41 till 45 stycken. Vi presenterar dem från norr till söder:
Björkliden
Puoltikasvaara
Jokkmokk
Jäckvik
Övertorneå
Arvidsjaur
Malå
Storuman
Gäddede
Dorotea
Umeå
Krokom
Storlien
Åsarna
Ånge
Sundsvall väst
Hudiksvall (bilden)
Söderhamn
Sälen
Malugn
Gävle
Torsby
Uppsala
Enköping
Töcksfors
Karlstad
Grums
Strängnäs
Kristinehamn
Mariestad
Norrköping
Linköping
Uddevalla Hogstorp
Edsbruk
Ulricehamn
Jönköping
Vetlanda
Varberg
Toftaholm
Falkenberg
Halmstad
Mellbystrand
Markaryd
Kristianstad
Ystad

Icke-Tesla-bilar laddar med samma pris som Teslabilar, om de betalar en månadsavgift. Annars är priset betydligt högre. Priset varierar med tid och station.

För att kunna ladda, måste man ladda ner en särskild Teslaapp. Till appen kopplar man ett betallösning. Sedan laddar man automatiskt nästan lika enkelt som Teslabilisterna gör i dag.

Teslas laddnätverk växer hela tiden, både för alla typer av elbilar och specifikt för Teslas bilar. Sedan jag skrev om detta för tio veckor sedan, har Tesla öppnat sina laddnätverk i ytterligare länder. För tio veckor omfattade pilotprojektet åtta stater, i dag fjorton, som från norr till söder är: Norge, Finland, Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Luxemburg, Österrike, Schweiz, Spanien och Portugal.

För Sverige omfattar utbyggnadsplanerna för resten av 2022 hela 20 stationer, som från norr till söder är: Piteå, Lycksele, Örnsköldsvik, Östersund, Mora norr, Sundsvall norr (tredje laddstationen i staden), Gävle väst, Avesta, Fagersta/Ludvika, Västerås, Stockholm centrum, Stockholm syd, Örebro, Stenungsund, Göteborg, Oskarshamn, Ronneby, Karlskrona, Helsingborg och Malmö. För några av stationerna är inte 2022 definitivt år.

Aktuell karta över öppna och planterade laddstationer finns på Tesla.com.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 28 juli 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *