Tesla är världens största tillverkare av rena elbilar. Men företaget nöjer sig inte med det. Nu öppnar Tesla större delen av sitt svenska laddnätverk (supercharger) för alla elbilar med standardkontakten CCS. Dessutom satsar Tesla på att vinna elbilstävlingen globalt med målet 20 miljoner egentillverkade elbilar år 2030.

Den stora nyheten för många, är att Teslas laddnätverk av supersnabba laddstationer nu välkomnar alla typer av elbilar.

Tesla startade i november 2021 ett pilotprojekt, där företaget öppnade vissa laddstationer för alla typer av elbilar. Pilotprojektet omfattar i dag laddstationer för icke-Tesla-bilar i Belgien, Frankrike, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien, Sverige och Österrike.

I går startade pilotprojektet i Sverige, med sju av tio laddstationer (supercharger) som ingår. Undantagna är laddstationer med hög belastning. Längs Europaväg 4 norr om Stockholm är till exempel Sollentuna (Bredden), Sundsvall, Skellefteå och Töre bara öppna för Teslabilar.

En annan, föga känd nyhet, är Teslas ambition att kraftigt öka tillverkningen av Teslor. I dag har Tesla fyra fabriker, som förra året tillverkade knappt en miljon bilar. År 2030 ska årsproduktionen vara 20 miljoner fordon, enligt nyhetsbrevet OmEV 19 maj 2022.

Vilka stationer som är öppna för alla elbilar håller Tesla uppdaterad på en särskilt webbplats på tesla.com. I dag finns möjlighet att ladda på följande 41 av cirka 58 laddstationer i Sverige, som vi presenterar från norr till söder:

Björkliden
Puoltikasvaara
Jokkmokk
Jäckvik
Arvidsjaur
Storuman
Dorotea
Umeå
Krokom
Storlien
Åsarna
Ånge
Sundsvall väst
Hudiksvall
Söderhamn (bilden)
Sälen
Malugn
Gävle
Torsby
Uppsala
Enköping
Töcksfors
Grums
Karlstad
Strängnäs
Kristinehamn
Mariestad
Norrköping
Linköping
Uddevalla Hogstorp
Edsbruk
Ulricehamn
Jönköping
Vetlanda
Varberg
Toftaholm
Falkenberg
Mellbystrand
Falkenberg
Kristianstad
Ystad

Icke-Tesla-bilar laddar med samma pris som Teslabilar, om de betalar en månadsavgift på 129 kronor. Annars är priset betydligt högre. Priset varierar med tid och station.

För att kunna ladda, måste man ladda ner Teslaappen version 4.2.3 eller senare. Till appen kopplar man ett betallösning. Sedan laddar man automatiskt lika enkelt som Teslaägarna gör i dag.

Teslas laddnätverk växer hela tiden. I Sverige finns drygt 20 planerade laddstationer, som är markerade på Teslas karta. Aktuell karta över öppna och planterade laddstationer finns på Tesla.com.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *