I dag tog jag tredje sprutan mot covid-19 på hälsocentralen i Iggesund.

Många står i kö för sin tredje spruta. Än flera borde stå i kö för tredje – och första sprutan.

Därför är det bra att det är skillnad i vad man får göra för dem som tar sina sprutor och de som inte gör det. Den skillnaden – rätt hanterad – går att jämföra med att ta körkort för bil. Den som har körkort för bil har större frihet att köra motorfordon och röra sig i samhället än den som inte har körkort, vilken dock inte betyder att den körkortslöse är utan rörelsefrihet.

Coronabevis är ett bra sätt att göra skillnad!

En annan skillnad är hur långt ner i åldrarna vi erbjuder vaccination. För att minska smittspridningen och värna folkhälsan, bör Folkhälsomyndigheten inte dröja längre med beslut om vaccinering av barn i åldern 5–11 år, skriver flera debattörer i Svenska Dagbladet den 15 december 2021l

”Vad är rätt balans mellan hänsyn till individens autonomi och egennytta och risken att ovaccinerade bidrar till spridningen av sjukdomar som kan leda till personligt lidande och död? Autonomi och individnytta är centrala vid behandling av en enskild patients åkomma. Men i den covidsituation som nu råder måste alla åtgärder som stoppar pandemin sättas in även om det sker på bekostnad av autonomi och fördelar för den enskilde”, skriver Hugo Lagercrantz, professor emeritus i barnmedicin, Karolinska institutet, och ytterligare tre specialister.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Inlägget uppdaterat 28 december 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *