Bäst i test – med oväntat resultat

Vilka elbilar är bäst i test om man går igenom ett stort antal tester? Är det en Tesla, en Kia, en bil i VW eller något annat märke? Svaret kanske förvånar många, för det är varken Tesla eller VW, utan en Kia, som är vinnare. Tesla och VW hamnar utanför pallplats, med .

Sajten Dagens PS Högsta växeln (tidigare Dagens PS Motor) har tagit fram tio elbilsvinnare och gjort en lista på världens bästa elbilar som finns i Sverige. Sajten utgår från de tio mest registrerade elbilarna i Sverige, där BMW i3 inte finns med, eftersom den inte längre finns till salu.

– Vi har sammanställt en rad omdömen från motorjournalister världen över i jakt på ett genomsnitt. Det ger dig som läsare vetskapen om vad den sammanställda bedömningen är i stället för bara enskilda medier, skriver sajten.

Tio-i-topplistan, redovisad från elbil nummer ett till tio i betygsättning, har fått poäng omräknat till tiogradig skala, där vinnaren Kia EV6 får 9,08 av 10 poäng. Kia EV6 är enda bil med över nio av tio poäng. Sedan kommer i rask följd Škoda Enyaq, Audi Q4-etron, Kia Niro EV, Tesla Model Y och Volvo XC40 innan det blir ett hopp till de fyra sista bilarna.

Bilden visar Kia EV6 på premiären hos bilhandlaren Hedström Bil i Hudiksvall.

Här är tio-i-topplistan, med poäng efter varje bil:
1. Kia EV6: 9,08 poäng
2. Škoda Enyaq: 8,73 poäng
3. Audi Q4 e-tron: 8,53 poäng
4. Kia Niro EV (tidigare Kia e-Niro): 8,37 poäng
5. Tesla Model Y: 8,29 poäng
6. Volvo XC40: 8,22 poäng
7: Polestar 2: 7,83 poäng
8: Volkswagen ID.4: 7,73 poäng
9. Nissan Leaf: 7,23 poäng
10. MG ZS EV: 7,13 poäng

Samtliga modeller finns med en eller flera artiklar/tester på jorgensval.se. Läs mer under jorgensval.se/elfordon!

Dagens PS Högsta växeln gick igenom upp till 20 recensioner per bil baserat på vilka bilar som toppar den svenska nybilsstatistiken. Bilarna måste officiellt vara till salu i Sverige och ha nått en viss försäljningsvolym. Sajtens tester av bilar ingår i sammanställningen, men dessa är bara en av upp till 20 tester.

Dagens PS Högsta växeln tycker att följande sex elbilar borde ha varit med i sammanställningen.
• BMW i3
• Honda E
• Hyundai Ioniq 5
• Hyundai Kona
• Renault Mégane
• Porsche Taycan

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 8 november 2022