Bra med bostadsbyggande i Hudik

Debattinlägg bland annat på Jörgen Bengtsons Facebooksida 7 september 2018

Bostadsbyggandet har tagit fart i Hudiksvalls kommun. Bra!

Mindre bra är att Hyresgästföreningen driver en kampanj mot marknadshyror, med syftet att kleta ner bland annat Centerpartiet med ett negativt laddat begrepp om marknadshyror och skrämma väljarna med höjda hyror.

Centerpartiet vill behålla den modell med hyresförhandlingar som vi sedan länge har, men ha större variationer i hyressättning för främst attraktivt boende. Det är rimligt med lite högre hyror i de mest efterfrågade lägenheterna. Vi vill också utveckla den framgångsrika modellen med kostnadsbaserade hyror, så kallade presumtionshyror, i nyproduktionen. Vi vill permanenta systemet, för utan presumtionshyror finns ingen ekonomi att bygga nya hyresrätter.

Denna modell minskar Hyresgästföreningens makt och ökar hyresgästernas.

Under förra mandatperioden, då jag var ordförande för AB Hudiksvallsbostäder, blev bolaget åter ett bostadshusbyggande företag, efter två decenniers S-styre utan ett enda nytt flerbostadshus i Hudiksvallsbostäders bestånd.

Bostadsbyggandet har fortsatt under denna mandatperiod. Centerpartiet vill slå vakt om att det fortsätter vara så.

Centerpartiet är bästa garantin för en fortsatt förnuftig bostadspolitik i Hudiksvall, där vi bygger i alla delar av kommunen och bygger både för dagens och framtidens behov. Vi behöver både ”vanligt boende”, seniorbostäder och ungdomsbostäder. Vi behöver bygga fler bostäder både med hjälp av Hudiksvallsbostäder och privata byggare.

Jörgen Bengtson (C), Enånger
kandidat till riksdag, region/landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige, vice ordförande AB Hudiksvallsbostäder 2015–2018 och ordförande 2011–2014