Elbilsbatteriet överlever bilen

Batteriernas livslängd och kostnad för byte, är något som bekymrar många. Framför allt är batterilivslängden något som oroar fossilbilsägare. Elbilister med många mil i hjulen är mindre oroliga, för de vet att batteridegenerationen är liten. Forskning visar att livslängden är längre på batteriet än bilen!

Enda elbilstillverkare med lång erfarenhet av batterier är Tesla. Statistik från Tesla 2021 visar att elbilen bara tappat tio procent av sin kapacitet efter 320 000 kilometer. I statistiken ingår Teslas två första bilar, Model S och Model X. De äldsta av bilarna i undersökningen har tillryggalagt cirka nio år. Största tappet ske i början av batteriets livslängd, bilens första 40 000 kilometer.

Tesla har konstruerat batterierna, så de ska hålla längre än själva bilen. Tesla talar om 800 000 kilometer – med kommande generationer som ska hålla 1 600 000 kilometer! Hur länge rullar då en gemomsnittsbil före skrotning? Cirka 240 000 kilometer i Europa och 320 000 kilometer i USA.

Det finns elbilsmärken som inte har vätskekylda batterier. Dessa tapar betydligt mer

Allt talar alltså för att elbilens batteri håller längre än själva bilen!

De flesta elbilsmärken ger en garanti på att batteriet har kvar åtminstone 70 procent av kapaciteten. Det gäller efter en specificerad period (ofta åtta år) eller körsträcka (ofta 160 000 kilometer), det som inträffar först. En del tillverkare som Tesla sticker ut med längre garanti än 160 000 kilometer. Garantin på 70 procent verkar vara tilltagen rejält, att döma av erfarenhet från Tesla.

För den som får ett rejält kapacitetstapp på batteriet, är det dessutom sällan aktuellt att byta hela batteriet, utan enbart enskilda celler i det.

Teknikföretaget Geotab samlat in information från tusentals elbilar runt om i världen, som ger värdefull statistik. Geotab analyserar också vad som får batterierna att tappa i kapacitet (gäller litium-jon-batterier):
• ålder på batteriet
• höga utomhustemperaturer (varmt klimat)
• användning av batteriet vid mycket låg eller mycket hög laddning
• snabbladdning
• användning (laddcykler med mera)

På Geotabs webbplats kan man kolla olika modellers batterikapacitetsförlust över tiden.

Här finns Geotabs studie!

Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 27 januari 2022