I går kväll firade vi femtio år med Föreningen Nordens studiecirkel i Hudiksvall. Vi läser nordiska romaner och diskuterar dem i grupp, senast Susanna Alakoskis fantastiska ”Bomullsängeln”. Året till ära firade vi med utsökt middag hos Marianne och Priit Kivimäe.

Marianne Kivimäe är primus motor i cirkeln, som startades av Åke Engberg 1973. Numera är cirkelledaren Pär Bergroth.

Vi träffas en gång per månad under terminerna, inför träffen har vi läst en skönlitterär bok av en författare från ett nordiskt land eller Nobelpristagare och vid mötet diskuterar vi boken. Ansvarig för bokvalet en månad är samtalsledare och börjar med att berätta vad hen tycker om boken. Sedan går vi laget runt. Vi pratar om vad som är positivt och negativt med boken och våra egna reflektioner. Bokansvarig avslutar sedan cirkeln med att läsa högt ur några tidningsrecensioner, vilket gärna leder till ytterligare diskussioner.

Månadens bok var ”Bomullsängeln” av Susanna Alakoski, i februari läste vi ”Koka björn” av Mikael Niemi och januari ”Min ensamma kropp” av Elsie Johansson. Förra årets böcker var ”Norma” av Sofi Oksanen, ”Ett lyckligare år” av Jonas Gardell, ”Paradiset” av Abdulrazak Gurnah, ”Morgonstjärnan“ av Karl Ove Knaustgård, ”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides, ”Barndom” av Tove Ditlevsen, ”Kupé nr 6” av Rosa Liksom, ”Klara och solen” av Kazuo Ishiguro samt ”Nattavaara” av Thomas Engström och Margit Richert.

Denna folkbildning bedriver vi i Studieförbundet vuxenskolans (SV:s) regi. Normalt håller vi till i SV:s lokaler i Hudik, men på femtioårsjubileet var vi hemma hos makarna Kivimäe.

På bilden ser vi alla som ingår i studiecirkeln, utom fotografen, undertecknad. Från vänster: Helena Ström, Ing-Marie Bergroth, Torgny Vilhelmsson, Marianne Kivimäe, Pär Bergroth (delvis skymd), värden Priit Kivimäe (nästan helt skymd, deltar inte i studiecirkeln), Kerstin Oremark, Lennart Lundkvist, Agneta Bengtson och Lena Wilhelmsson. På bilden saknas Agneta Brendt.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterat 21 mars 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *