Ryssland banade med sin fullskaliga invasion av Ukraina mycket effektivt väg för finländskt och svenskt Nato-medlemskap.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina strider mot allt vad folkrätt, frihet och demokrati står för.

Den nya situationen gjorde tidigt att jag övergav alliansfrihetslägret och anslöt mig till Natosidan. I över 200 år har alliansfriheten tjänat Sverige väl. Men Rysslands invasion av ett fredligt grannland – som inte var något hot – förändrade i grunden detta.

Tanken på att Sverige borde överge alliansfriheten började redan med Rysslands invasion i Georgien 2008 och Krim 2014. Rysslands attack på Ukraina 24 februari 2022 visar definitivt Rysslands imperialistiska och nazistiska beteende.

Sveriges säkerhetspolitiska val är sammanvävt med Finlands. Sverige och Finland delar historia (cirka 600 år som en stat), geografi (nordöstra Europa mellan stormakter) och säkerhetspolitik (alliansfrihet som inte längre är hållbar). Finland tog det säkra före det osäkra – Nato-medlemskap. På samma sätt tog Finland tidigare vara på möjligheter att surra sig vid den europeiska masten: EU-medlemskap och euro. Sverige har klokt nog inte anslutit sig till euron.

Det fullskaliga ukrainakriget fick mig att överge alliansfriheten och förorda svenskt Nato-medlemskap.

För Sveriges och Finlands del hoppas jag att en Nato-anslutning innebär att vi i likhet med Norge, Danmark och Island ser till att vi får två viktiga förbehåll i vårt Nato-engagemang under fredstid: inga permanenta Nato-baser i landet och inga permanenta kärnvapen i landet.

Många hävdar att vi med Nato-anslutningen byter identitet. Det stämmer bara delvis. Sverige – och Finland – kan fortsatt spela en viktig roll i världen som medlare, förespråkare för nedrustning, generös biståndspolitik och en självständig aktör i världen. Gamla Nato-länder som Norge och Kanada visar att det är möjligt. Vi ska ta vara på möjligheten att driva en självständig utrikespolitik!

Jag har skrivit om processen från alliansfrihet till Nato tidigare inlägg, Farväl till alliansfriheten (15 maj 2022), Viktigt C-val i Finland (10 april 2022) och Ryssland följer Hitlertyskland (26 februari 2022).

Jörgen Bengtson

Uppdaterad 9 mars 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *