Det är inte alltid lätt att förstå elbilar och elektrifieringen av fordonsflottan. Jag berättar gärna om elbilar och andra elfordon, om fördelar och nackdelar, om framtid och vad man bör tänka på vid köp.

Jag föreläser om elbilar på olika teman sedan drygt sex år. Föreläsningarna är fysiska eller digitala. I båda fallen delar jag med mig av min kunskap i form av skräddarsydda bilder (Powerpoint).

Förutom föreläsningar har jag skrivit över 400 artiklar om elfordon på Jörgensval.se. Jag driver en av de största, märkesoberoende, regionala Facebookgrupperna i Sverige, Elbil Hälsingland. Till detta kommer praktisk erfarenhet av tre renodlade elbilar med över 330 000 kilometer i bagaget under snart sju år.

Jag håller föredrag för stora och små grupper, för kommersiella aktörer och ideella föreningar. Senast i går talade jag för cirka 30 Rotarymedlemmar från olika delar av Sverige, då i digitalt format.

Gårdagens föredrag hade som rubrik ”Elbil, så fungerar det – fördelar, nackdelar och framtid”. Åhörarna fick en historisk tillbakablick till sekelskiftet 1800–1900 då elbilarna dominerade, ett hopp fram till genombrottet för både moderna elbilar och mobiltelefoner 2007–2008 samt dagens situation då elbilar står för 46 till 90 procent av nyregistreringen av bilar i Norden år 2023.

Fördelarna är många med elbilar, där jag i gårdagens föredrag betonade på 13 punkter. Jag berör också nackdelarna, som visserligen blir allt färre, men som ändå finns; den största är att det tar längre tid att åka långa sträckor. För den som oroar sig för långresor, berättade jag om min hustru Agnetas och mina tre tur- och returresor från södra Norrland till södra Spanien, 4 000 kilometer enkel resa på fyra dagar, med ett betydligt mindre klimatavtryck än om vi två hade rest med tåg.

Framtiden är batterifordon snarare än vätgasdrivna fordon, nya elbilar under 300 000 kronor, större utbud av begagnade elbilar, elbilar som är billigare än bensin- och dieselbilar från år 2025, differentierad räckvidd beroende på behov och många stora laddkedjor (mackar) som etablerar sig och expanderar.

Om din förening eller ditt företag vill lära mer om elfordon, är jag beredd att dela med mig av min kunskap! Ring 070-660 55 60, skicka sms eller mejla jorgen@infopress.se!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *