Elfärjor är för många något långt borta vid horisonten. Men de är redan verklighet. I Stockholm går två färjor med begagnade batterier från Tesla som drivkälla. I höst blir det eldrift på Trafikverkets vägfärja i Ljusteröleden.

Hösten 2022 tecknade statliga Färjerederiet avtal med ett nederländsk varv om fyra elfärjor. Den första färjan, Alvaret, ska från och med hösten 2024 gå i trafik mellan Östanå och Ljusterö. Färjan tar 60 bilar och 297 passagerare.

Sedan kommer de andra tre färjorna, med start i början av 2025 för färjan Abisko på sträckan Vaxholm–Rindö.

För att säkra driften har elfärjorna en reservmotor, som går på det miljövänliga dieselsubstitutet hydrerad vegetabilisk olja (HVO).

De nya vägfärjorna ingår i Färjerederiets Vision 45. Det är en plan för att alla Trafikverkets färjor ska vara klimatneutrala senast år 2045. De ska utrustas med smart teknik och kunna korsa färjeleden med endast en knapptryckning. Satsningen med de fyra elfärjorna är Färjerederiets största satsning någonsin.

Totalt kommer Färjerederiet att bygga tjugotalet nya, smarta elfärjor.

Tidningsklippet är från tidningen Skärgården 14–15 mars 2024, som berättar om färjorna och elanslutningen, som nätbolaget Eon står för.

Läs hela artikeln på Elfärjor är igång!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *