Kyrkovalet även för icketroende

Debattinlägg publicerat bland annat i Arbetarbladet 17 december 2017

I dag har vi det ”glömda valet”, kyrkovalet. Jag hoppas kunna bidra till att fler röstar bland dem som liksom jag själv inte tillhör de troendes aktiva skara, men som ser Svenska kyrkan som viktig. Kyrkovalet gäller alltså även är icketroende.

Svenska kyrkan är och ska förbli en öppen folkkyrka, som finns i hela Sverige och i livets alla faser som dop och konfirmation, vigsel och begravning, när livet är jobbigt och vid skilsmässa, glädje och sorg, vardag och fest.

Kyrkan är också mötesplatsen och diakonin med barn- och ungdomsverksamhet, musik och körsång, mötesgrupper och kontakt med nya svenskar, biståndsverksamhet och naturligtvis det som är kyrkans yttersta uppgift – mötet med Gud.

Kyrkan är även byggnaderna med historia, kultur och plats i samhället.

Allt det här – och mer därtill som att jag inte vill att teologiska eller politiska ytterkantsgrupper ska bli starka i kyrkan – gör att jag för första gången ställer upp i kyrkovalet. Jag kandiderar till kyrkofullmäktige i Enånger-Njutånger och stiftsfullmäktige i Uppsala. Jag kandiderar för nomineringsgruppen Centerpartiet, en mycket stark bärare av folkkyrkotanken och de värderingar jag står för i kyrkan och lokalsamhället.

Min förhoppning är att många – som annars inte engagerar sig i Svenska kyrkan – gör mig följe till valurnorna på söndag. Det går bra att rösta i någon av 1 743 vallokaler runt om i Sverige. Det räcker med legitimation för att få rösta.

Din röst är viktig i vår gemensamma kyrka!

Jörgen Bengtson,
kandidat för Centerpartiet till kyrkofullmäktige och Uppsala stift