Älgtest fäller Ford Mach-E

Sverige har satt biltester på världskartan genom det så kallade älgtestet. Nu visar testet att Fords elbil, Mustang E-Mach, får underkänt i älgtestet, enligt Teknikens Värld på nätet den 29 september 2022. De tre andra elbilarna som ingår i testet – Hyundai Ioniq 5, Skoda Enyaq och Tesla Model Y – klarar älgtestet, med Tesla som vinnare.

Bakgrunden till älgtestet, som skakade om bilindustrin 1997, är ett undanmanöverprov. Då var det en Mercedes-Benz A-klass, som oväntat välte under älgtest. MB hotade med stämning, men erkände sedan att bilen var bristfällig och förändrade modellens konstruktion. Namnet ”Älgtest” infördes av en tysk tidning 1997.

Mustang Mach-E underpresterar kraftigt i undanmanöverprovet älgtestet 2021. Bilen är för mjuk i chassit och för långsam i styrningen. Den har väldigt svårt att ta sig genom konbanan redan i låg hastighet. Redan vid ingångshastigheten 65 km/t får Forden kämpa för att hålla sig på banan. Mustang Mach-E klarar älgtestet i 65 km/t och – med nöd och näppe – i 68 km/t.

I 70 km/t slänger Mustang Mach-E ut baken på ett mycket osäkert sätt och konerna flyger i väg, rapporterar Teknikens Värld.

– Beteendet är klart underkänt och undermåligt. Både Hyundai Ioniq 5 och Skoda Enyaq klarar samma älgtest med 72 km/h som ingångshastighet, och Tesla Model Y smiter igenom smidigt i 75 km/h, skriver tidningen.

Älgtestet utförs på torr asfalt med bilen lastad upp till maxgränsen. Sedan kör man bilen på en S-formad konbana i allt högre hastigheter, för att se hur den beter sig om man skulle behöva göra en snabb undanmanöver för att hindra att köra på främst älg eller annat vilt.

Under perioden 1980–2001 ingick testet i alla nybilstester utförda av Trafikmagasinet i Sveriges Television. Motorjournalisten Christer Glenning – som arbetade för Trafikmagasinet, Teknikens Värld och Vi Bilägare – standardiserade testet. En annan motorjournalist, Robert Collin, gjorde testet, som fick Mercedes-Benz på fall.

Teknikens Värld publicerar numera hur snabbt olika bilar tar sig igenom älgtestet, både gamla och nya, och avger omdöme efter provet.

Sedan 1999 är testet en internationell standard, ISO 3888-1.

Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 29 september 2021