Ryt till för Rut!

Debattinlägg publicerat i bland annat Arbetarbladet 31 augusti 2010

Rot och Rut är två nya bekantskaper. Rot står för hantverkstjänster på byggområdet, Rut för hushållsnära tjänster.

Rot- och Rutavdragen ger individen valfrihet. De ger nya jobb och företag. De omvandlar svarta jobb till vita, ger tidigare otrygga svartjobbare – ofta kvinnor och invandrare – lön, sjukförsäkring, pension och trygghet. De minskar utanförskapet.

Enligt organisationen Företagarnas rapport från 27 augusti har Rot- och Rut-jobben skapat minst 237 nya heltidsarbeten i Hälsingland: 72 i Hudiksvall, 49 i Bollnäs, 46 i Söderhamn, 38 i Ljusdal, 19 i Ovanåker och 13 heltidsjobb i Nordanstig.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill avskaffa Rut-avdraget, göra 237 hälsingar arbetslösa och ta ifrån ett växande antal svenskar friheten att kunna köpa hushållstjänster. Det har tidigare varit ett privilegium för överklassen; nu kan vanligt folk köpa hjälp på ålderns höst eller för att få ihop livspusslet som småbarnsföräldrar.

Alliansregeringen vill behålla och permanenta Rot- och Rut-avdragen. Centerpartiet vill dessutom öka Rut-avdraget ill 75 procent av kostnaden för dem som är äldre än 75 år. Det skulle radikalt öka friheten och välfärden för pensionärerna och för denna grupp göra hushållsnära tjänster billigare än hemtjänstens service.

Ryt till för Rut! Gör Rut till pensionärernas vän genom att rösta på Centerpartiet den 19 september.

JÖRGEN BENGTSON
Enånger, Hudiksvall
redaktör/småföretagare
kandidat till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige för Centerpartiet