Vem var han: marsken, mannen och myten, Carl Gustaf Emil Mannerheim? Han ledde Finland i fyra krig och säkrade landets frigörelse från Ryssland/Sovjetunionen 1917–1947.
Marskalk Mannerheim är en av nittonhundratalets största statsmän i Norden. Under en vecka reser Agneta och jag i hans fotspår i Finland, arrangerad av Mejt Resor med kompetent reseledare och fyra historiexperter. En rapport dag för dag, med många bilder, ger en bild av Gustaf Mannerheim och Finlands utveckling, från en del av Sverige, via ryskt storfurstendöme, till en självständig republik.
Vi reser till hans födelseplats, Villnäs slott, cirka 30 kilometer nordväst om Åbo, där han ser dagens ljus 4 juni 1867.
Vi följer honom, när han 1917 kommer tillbaka från tsarrysk tjänst och leder Finland till självständighet. Detta frihetskrig blir också ett blodigt inbördeskrig mellan 27 januari och 15 maj 1918, i praktiken en utlöpare av första världskriget och ryska revolutionen. General Gustaf Mannerheim leder som överbefälhavare Finlands befrielse och den segrande ”vita” sidan, som har den lagliga regeringens mandat och aktivt tyskt stöd.
Vi har en ytterst kompetent huvudciceron på resan, historieprofessor Nils Erik Villstrand från Åbo Akademi.
Vi reser via Pekkala herrgård, där frihetskriget/inbördeskriget ledde till mord på ägaren. Vi kommer fram till Tammerfors, där den avgörande striden stod under kriget, får Aapo Roselius guidning av slagfält, minnesmonument och Svenska brigadens insats.
Vi möter otaliga statyer, byster, medaljonger och målningar av Gustaf Mannerheim. Det finns knappast något demokratiskt land i världen med lika många avbildningar av en tidigare statsledare som i Finland.
Resans höjdpunkt är på många sätt Sankt Michel, den lilla staden som blir krigshögkvarter i både vinterkriget och fortsättningskriget. Vi besöker krigshögkvarteret, järnvägsvagnen där Mannerheim mötte Hitler och Sankt Mickelklubben där vi serveras Mannerheims favoritmåltid och -snaps.
Vi kommer till Fredrikshamn, där Mannerheims militära karriär startade på kadettskolan, och slutar med hans grav på Sandudds begravningsplats i Helsingfors, med kvalificerad guidning av Mannerheimexperten Henrik Meinander.
Läs mer i artikeln I marskalk Mannerheims spår!