Elkonvertering av gamla bilar

Lägg ett ord på minnet: ”elbilskonvertering”. Det handlar om att bygga om bensin- och dieseldrivna bilar till elbilar. Ledande i Sverige på att bygga om fossilbilar till elbilar är företagen Sir M Elbilskonvertering AB utanför Linköping.

Markus Sörlin driver företaget. Han är nog skickligast i Sverige på att bygga om fossilbilar till elbilar. Han förser ikoniska fossilbilar med modern eldrift.

Jag mötte honom på elbilsmässan Ecar Expo i Stockholm den 5 april 2025, där han hade sex elkonverterade bilar. De allra flesta var gamla bensinbilar. Men det fanns också en replika av en riktigt gammal bli och en Land Rover, som väntar på konvertering till eldrift.

Markus Sörlin arbetar sedan 2017 med konvertering av veteranbilar till elbilar.

Går att elkonvertera det mesta
En del tror kanske att det bara är stora fossilbilar, som det går att konvertera till eldrift. För var ska batterierna annars få plats!

Helt fel. På mässan fanns både en asfaltsbubbla (VW) och sportbilen Saab Sonett. Det går att konvertera det mesta till eldrift.

Saab Sonett var första bilen, som Markus Sörlin konverterade till eldrift. Den har 50 mils räckvidd.

Saab Sonett I och II var Saabs legendariska sportbil, tillverkad 1956–1969. Sedan kom en Saab Sonett III, som var helt olik de Sonetter vi ser framför oss, tillverkad 1970–1974.

Konverteringen av Saab Sonett 1968 var dyr. Men det tycker ägarna, Johan Brusewitz och hustrun Maria Lundberg, att det var värt, även om Johan Brusewitz inte vill uppge priset. Bilen blev färdig hösten 2023.

– Vi körde drygt 4 000 mil första året. Går hur bra som helst, utan stora bekymmer med tanke på att det är en bil från 1968, minimalt med reparationer och otroligt energieffektiv, säger Johan Brusewitz till mig.

Bagageutrymmet rymmer drygt två kabinväskor. Paret har kört till Paris och Dijon tur och retur.

Bilen har batterier på 77 kilowattimmar (kWh) i form av begagnade batterier från Tesla Model S. Saaben har moderna tilltag som drygt 50 mils räckvidd, vattenburen förvärmning av batteriet, förarinformation via skärm och app, motor på 120 hästkrafter, vridmoment på 235 på newtonmeter och bromsregenerering.

Ända nackdelen är laddaren, som tar emot cirka 22 kW. Vikten är inget problem: 1 200 kilogram.

Började med leksaksbilar
Elbilskonverteringen går tillbaka till Markus Sörlins barndom. Då plockade han isär leksaksbilar, bytte hjul och satte i elmotor från fläktar.

Som tonåring blev det trimmade mopeder, sedan arbete som maskiningenjör på Saabs flyplansdivision i Linköping och Volvobilar i Torslanda.

Han har utvecklat flera racingbilar och tävlat inom dragracing.

Efter 30 år med fossilfordon växlade han spår till elbilskonvertering. På fem år har det vuxit till ett familjeföretag. Hustrun Åsa jobbar deltid på Sir M Elbilskonvertering AB med ”teoretiskt ingenjörsarbete såsom programmering av BMS [batteristyrning] och motorstyrning eller framtagning av specifikationer”. Även sonen Alfred jobbar i företaget, helst med mekaniska arbeten.

Det började med att han 2017 såg en amerikansk film om konvertering av en VW-bubbla till elbil. Han ville konvertera sin VW Karmann Ghia från 1967. Han kontaktade företaget i Kalifornien, som sålde elbilskonverteringskit, beställde ett kit och köpte batterier från en krockskadad Tesla.

Sedan blev det en lång, lärorik och mödosam resa.

Även Volkswagens bubbla har Markus Sörlin konverterat till eldrift, med räckvidd på 15–20 mil.

Mycket pillgöra
Det är inte lätt att elkonvertera en bil. Utrymmet är en stor utmaning, både vad gäller att få plats med batterier, motor och andra komponenter. Kylningen av batterierna är en annan utmaning.

Elkonverteringen kostar en halv miljon kronor och uppåt.

Resultatet har hittills blivit sex elbilar. Det är ett speciellt ögonblick att lämna över nycklarna till en fungerande elbil, som lämnar fossilbilseran bakom sig. Då gäller det också att bilen har karaktär och köregenskaper, som både han och beställaren är nöjda med. Han provkör varje bil minst hundra mil innan han lämnar över den.

Efter elkonverteringen behöver bilen genomgå en besiktning av Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation (SFRO). En besiktningsman går igenom hela installationen. Därefter görs en registreringsbesiktning.

– Hittills har alla varit jättenöjda, säger Markus Sörlin om de konverterade elbilar företaget levererat.

Det finns även några lagerbilar redo för elbilskonvertering.

Bygger bara om veteranbilar
Han bygger bara om gamla bilar.

– Det ska vara klassiker. Det är gamla bilar, som jag brinner för, säger han till mig.

Hans drivkraft är att förbättra saker, med fokus på elektrifiering av bilar och de många fördelar det innebär. Gamla fossilbilar blir utsläppsfria, luktfria, tysta, får få rörliga delar och blir billiga i drift. Till detta kommer att man får en veteranbil rustad för framtiden.

– För den som tycker om den gröna omställningen, är det en otrolig känsla att köra en konverterad elbil, säger han.

Drömmen DeLorean från 1981
Många av bilarna är sportbilar. Drömbilen är en DeLorean från 1981, med måsvingar, som han konverterat. Dock är han något för lång för att få plats i bilen.

Han har även gett sig i kast med en replika av Ford från 1932. Den fick eldrift från start.

Nästa stora projekt är att elkonvertera en Land Rover Defender från 2014 (bilden), som sett likadan ut i flera årtionden, ett projekt som kommer att ta cirka sex månader. Bilen kommer att få ett 78 kWh-batteri.

– Den blir en följetong i tidningen Elbilen, berättar han.

– Land Rover Defender är undantaget som bekräftar regeln om att jag bara konverterar veteranbilar, som är 30 år gamla eller mer, säger han om Land Rovern.

Sir-M.com finns på webben, Facebook, Instagram, Linkedin och Youtube.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Artikeln publicerad 12 april 2025