Det var inte länge sedan man skämtade om att lastbilar med eldrift kunde bara köra potatischips. Nu är elfordon stort även inom den tunga transportsektorn, framför allt lastbilar, långtradare och grävare.
För första gången arrangerar Ecom Expo och Ecar Expo elfordonsmässor på samma plats och delvis med överlappande dagar. Mässorna är störst i Europa och bjuder på många nyheter.
Ecom Expo är 3–4 april 2025 på Stockholmsmässan. Den vill vara en ”mötesplats för dig som vill veta mer om hållbara transporter”, i praktiken eldrivna transporter för tunga fordon.
Ecar Expo är 4–6 april 2025 på Stockholmmässan i en betydligt större hall bredvid Ecom Expo.

Volvo, Scania och Merceds-Benz dominerar mässan för tunga elfordon, Ecom Expo, i Stockholm.
Årets ellastbil
Fokus på Ecom Expo är lastbilar och långtradare med Volvo, Scania och Mercedes-Benz (MB) som tunga aktörer. Mässan började med att MB presenterade sin nya eActros 600, som fått priset ”International Truck of the Year 2025”.
Lastbilen blir lönsam för den som kör mer än 6 000–7 000 mil per år. Efter 120 000 mil ska batteriet har kvar minst 80 procent av sin kapacitet, säger Pär Hildestrand.
Jag stället frågan hur MB-lastbilen står sig jämfört med Volvos och Scanias motsvarande fordon.
– Vi har elaxel istället för kardan, LFP-batterier och högre laddeffekter, säger han.
Lastbilen kan ta 40 ton, har 50 mils räckvidd, litiumjärnfosfatbatterier (LFP) på 621 kilowatttimmar (kWh), laddar 10 till 100 procent på 90 minuter med 400 KWh-laddning och är förberedd för 1 000 kW (1 Megawatt).
På vintern minskar räckvidden med cirka 20 procent, när man kör upp till 85 kilometer per timme på barmark, enligt Pär Hildestrand.
Lastbilen drar 12 kilowattimmar per mil, vilket motsvarar 1,2 liter diesel.
– Är betydligt mer energieffektiv än diesel, säger han.

Pär Hildestrand visar elmotorerna på Internationella årets lastbil 2025, Mercedes-Benz eActros 600.
Intressanta seminarier
Ecom Expo är en traditionell mässa, som tidigare levt ett undanskymt liv i Arlandastad, med utställare och seminarier. De senare speglara utvecklingen av branschen. Här är rubrikerna på torsdagens seminarier på Ecom Expo:
• ”Smart laddning och flexibla elmarknader – vägen mot en effektiv laddinfrastruktur”. Seminariet handlar mycket om snabb likströmsladdning/laddinfrastruktur, flexibelt och effektivt elnätsutnyttjande och teknik för el från batteri till elnät (V2G).
• ”Då blir den elektriska lastbilen lönsam”. Programmet fokuserar på ekonomi – när eldrivna lastbilar blir mer lönsamma än fossila alternativ, sett till inköpspris, driftkostnader och incitament – laddinfrastruktur och räckvidd samt regleringar och offentligt stöd.
• ”Sveriges hamnar som nav för elektrifiering av godstransporter”. Seminariet talar för sig själv. Det handlar alltså inte om sjöfartens elektrifiering, även om mindre passagerarfartyg i Stockholms vatten visar sig effektiva.
• ”Fossilfria kommersiella transporter – nu händer det!” Det handlar brett om omställningen av kommersiella transporter.
• ”Fossilfria transporter – Hur skapar vi efterfrågan?”. Även här talar rubriken för sig själv.
• ”Växla upp omställningen – Elektrifiering av transportsektorn nu!” Seminariet handlar om grundläggande argumentation för elektrifiering av transporter.
• ”Depåladdning – En nyckelfråga för transportsektorns elektrifiering”. Programmet ska ge en helhetsbild av depåladdningens möjligheter och utmaningar.
• ”Framtidens flygplatser som energihubbar”. Seminariet belyser den långa väg som elektrifierade flygtransporter har.
• ”The Future of Transport – Sustainability, Technology, and Infrastructure: Where Do We Stand Today?” Torsdagens enda seminarium på engelska belyser brett sektorns elektrifiering.
Teknikutveckling kommer
En viktig del av mässan handlar om laddinfrastruktur. Många laddaktörer var på plats, både tillverkare och distributörer (laddkedjor).
I dag finns standard för likströmsladdning på 400 kW, Combined Charging System (CCS). Men utmaningen är en standard för laddning på minst 1 000 kW, en Megawatt (MW). Det finns förstandard på 1,2 MW och färdiga laddare med tunga, vattenkylda laddkablar och större laddhandskar än de som finns för CCS.
Utmaningen nummer ett är 4,5 timmars drift av fordonet utan laddning.
Regler gör att förare måste vila efter 4,5 timmar vid ratten. Då måste batteriet klara av drift under lika lång tid, även vintertid. Det gör batterierna i moderna lastbilar.
Utmaning nummer två är att under lagstadgade 45 minuters paus kunna ladda batteriet för ytterligare 4,5 timmars körning. Här kommer MW-laddningen in. Standarden för Megawatt Charging System (MCS) är en förutsättning för att klara laddning från 10-20 procent till 100 procent på maximalt 45 minuter. MCS ska stödja laddning på upp till 3,75 MW, även om fokus nu är på 1–1,2 MW.

Den här MCS-laddhandsken med laddstolpe klarar av 1,2 MW (1 200 kW).
Uppdaterad 3 april 2025
Text och foto:
Jörgen Bengtson