Franska Citroën levererar ë-C3 som billigaste elbilen i Sverige; den kostar i grundversionen 299 990 kronor och med rimlig utrustning 344 900 kronor. Den konkurrerar med två andra bilar i lågpriselbilssegmentet, koreanska Huyndai Inster och franska Renault 5 E-tech. Vem vinner dragkampen?

Citroën ë-C3 har ett suv-inspirerat formspråk. Men någon suv är det inte, trots marknadsföring. Bilen saknar fyrhjulsdrift, kraftfull motorstyrka och dragkrok med rejäl dragvikt. Den uppfyller suv-kraven på att rymma fem personer, ha för sin storlek stort bagageutrymme och hög markfrigång (178 millimeter).

Citroën C3 är fjärde generationen sedan 2002. Den finns som både bensin-, hybrid- och elbil. Det betyder att elbilen bygger på en kombinationsplattform, Smart Car Plattform, och inte Stellantiskoncernens CMP-plattform eller en renodlad elbilsplattform, med de fördelar detta innebär.

Citroën ë-C3 byggs i Stellantis fabrik i Trnava, Slovakien.

Citroën ë-C3 finns i två versioner: You och Max. Till detta kommer på den svenska marknaden olika utrustningspaket: standardpaket (You), Plus (You) och Business (You och Max). Den här artikeln handlar om Citroën ë-C3 Max.

Teknikens Värld har en mycket omfattande test av Citroën ë-C3 Max och två andra lågpriselbilar: Huyndai Inster Advanced och Renault 5 E-tech Iconic Five. Citroën ë-C3 Max får 67 av 100 poäng, med delbetyg på en tiogradig skala: toppbetyg (10, 9 eller 8 poäng) i kategorierna miljö och klimat (10 poäng), köpa (8 poäng) samt äga (8 poäng). Vi tolkar testet, som har många minustecken för bilen, som ”icke godkänt”. Citroën ë-C3 Max kommer sist i en kamp om ”de små och billiga elbilarna”, där vinnaren är Huyndai Inster, följd av Renault 5 E-tech.

Teknikens Värld säger i sammanfattningen om Citroën ë-C3 Max: ”Citroëns minsta elbil duger som andrabil i ett hushåll eller för den som aldrig kör långt och absolut inte på vintern.”

Dagens Nyheter har testat Citroën ë-C3 två gånger, som vi skrev om i artikeln Citroën ë-C3 Aircross Max bra (250330) och Citroën ë-C3 Max prisvärd (240803), där bilen i båda tester fick 18 av 25 poäng. Högsta växeln har testat Citroën ë-C3 You, som vi skrev om i Citroën ë-C3 – billig och bra (241223), där bilen fick motsvarande 22,5 av 25 poäng.

Vi har skrivit sju artiklar om Citroëns elbilar på Jörgensval.se, där den senaste är Citroën ë-C3 Aircross Max bra (250330).

Garantier: nybil fem år, vagnskada tre år, rostskydd tolv år, lack tre år samt batteri åtta år eller 16 000 mil.

Pris för Citroën ë-C3 You från 299 900 kronor och för Citroën ë-C3 Max från 344 900 kronor. Det finns olika utrustningspaket: standardpaket (You), Plus (You) och Business (You och Max).

Teknikens Värld nämner två uttryckliga konkurrenter till Citroën ë-C3: Huyndai Inster Advanced, ”Ett charmtroll med storbilskvalitet. Med undantag för minusposter som ljudkomfort och kupébredd är det svårt att hitta nackdelar med Inster. Den är bra på att ladda och kommer långt på en laddning. Med en insida som är ett mirakel av utrymmeseffektivitet är Inster en frisk fläkt och solklar testvinnare.”; Renault 5 E-tech Iconic Five, ”Den är rolig att titta på. Rolig att sitta i. Rolig att köra. Renault 5 E-Tech är först och främst ett glädjeämne i samma stil som Mini Cooper. Kör- och formglädje har prioriterats före utrymmen och pris. Den maxutrustade testbilen är orimligt dyr och står sig slätt mot Hyundais smarta småbil.”

Till konkurrenterna hör rimligen också: BYD Dolphin, Citroën ë‑C3 Aircross Max, Cupra Born, Kia EV3, MG4 EV, MG ZS EV, Nissan Leaf, VW ID.3, Škoda Elroq, Smart #1 och Volvo EX30.

Jag saknar en del på Citroën ë-C3 Max: ström från bilen/batteribank (V2L), kraftigare motor, lastutrymme under huven (frunk) om än bara för laddkabel, nätuppdatering (OTA), dragkrok med högre dragvikt, snabbare snabbladdning och version med längre räckvidd.

I sammanställningen nedan utgår jag från Citroën ë-C3 Max, som testet omfattar. Jag summerar vad jag uppfattar som biltestarens plus och minus med bilen.

På plussidan:
+ prisvärd
+ rymlig och luftig trots litenhet
+ bra sittmiljö
+ bra åkkomfort
+ bra kupéutrymme
+ nivå av finess i avskalad tappning
+ instrumentpanelen ovanför ratten
+ knapp för aktivering av ”tyst läge” på varningssystemen
+ bra fjädringskomfort på lands- och motorvägar
+ lågt vindbrus
+ dubbla ladduttag i baksätet
+ bra drivlina och körbarhet med bra gas och broms
+ bra destinationsladdning (11 kilowatt)
+ stols- och rattvärme
+ bra funktioner som automatisk klimatanläggning, backkamera, elmanövrerade fönster och delbart baksäte
+ baksäte med bra mittenplats och takhöjd
+ godkänd ”älgtest”
+ godkänt bromsresultat
+ bra som andrabil men inte enda bil
+ lättare i verkligheten än på papperet

På minussidan:
– kort räckvidd
– dålig detaljkvalitet
– dåliga stolar utan justerbart svankstöd
– få knappar och valmöjligheter
– statisk instrumentpanel framför ratten
– svårt att bläddra i färddatorn
– pekskärm i stort sett utan inställningar
– lågprismaterial i inredningen
– dålig ljudisolering
– vid laddning kan man inte se effekt, ställa in laddgräns eller batteriförvärmning
– högt däckbuller
– dålig fjädringskomfort i låga hastigheter
– traditionell tändningsnyckel som måste vridas om
– mjuk chassisättning
– dålig styrning (”lealös styrkänsla”)
– obekväm ratt
– dålig acceleration
– dåligt enpedalsläge och bromskraftsåtervinning
– dålig snabbladdning, når aldrig över 63 kilowatt
– ingen värmepump
– mycket utrustning saknas i grundversionen
– trångt för vuxen passagerare i baksätet
– liten lastkapacitet
– dålig filhållningsassistans
– ingen genomlastningslucka
– inte plant golv vid nedfällda baksäten
– rälsen på taket är bara dekoration, tackräcke måste fästas direkt på taket
– dålig dragvikt (550 kg)
– förväntat lågt andrahandsvärde

Citroën ë-C3 Max får 57 av 100 poäng i testet.

Läs hela artikeln på Citroën ë-C3 Max dåligt val!

Testet publicerades i Teknikens Värld nummer 14, 2025 (bakom betalvägg).

Foto: Citroën