Elbilsbatteriet håller länge

En vanlig oro bland bilägare – framför allt fossilbilsägare – gäller elbilsbatteriets livslängd. Oron är att batteriets snabbt tappar kapacitet och måste skrotas. Det är en oro utan grund i verkligheten.

Det finns mycket praktiskt att lära om elbilar. Därför har jag serien ”praktiskt om elbilar”, som nu är inne på sin åttonde artikel; den här gången om elbilsbatteriers hållbarhet.

Liten kapacitetsförlust – som avtar
Kapacitetsförlusten på ett elbilsbatteri är liten, visar Antrop (https://antrop.se/aktuellt/2024/elbilar-vs-bensinbilar-myter-fakta-och-klimatpaverkan) i en artikel om myter och fakta om elbilsbatterier.

Utgångspunkten är en elbil med en räckvidd på 50 mil och årlig körsträcka på 2 400 mil, ungefär dubbelt så mycket som genomsnittliga körsträckan. Kapacitetsförlusterna i ett batteri är beroende av
• batteriets ålder
• antalet laddningar
• hur mycket man laddar varje gång
• laddningstyp (snabbladdning sliter mer).

Men förlusterna är små, nedan angivna med hur många mil som återstår på ett batteri för 50 mil efter kapacitetsförlusten.
År 1: 2–3 procent (48,5)
År 2: 4–5 procent (47,5)
År 3: 6–7 procent (46,5)
År 4: 8–9 procent (45,5)
År 5 och framåt: Kapacitetsförlusten stabiliseras
År 17: 32 200 mil har batteriet fortfarande kvar omkring 85 procent av sin kapacitet.

En annan källa (www.efuel.se/artiklar/hur-lange-haller-ett-batteri-till-en-elbil) refererar till Geotab. Det har samlat information från 6 300 elbilar runt om i världen. Tappet för vätskekylda batterier ligger på 2,3 procent per år, med stabilisering av kapacitetsförlusten över tiden.

Alla elbilsbatterier har marginaler
Alla elbilsbatterier har marginaler vid totalt urladdning och laddning till 100 procent. Det kan ibland vara svårt att få fram uppgifter om vilken kapacitet ett batteri har brutto respektive netto, vilket jag dock lägger ner stort arbete för att få fram på varje bil som jag skriver om. Dessutom kan marginalerna nedåt och uppåt variera.

Nettokapaciteten är de synliga kilowattimmarna (kWh) och dess procent. Bruttokapaciteten är vad som finns under 0 procent respektive över 100 procent. Förlusterna sker framför allt vid mycket låg eller mycket hög laddning; det är framför allt vid långvarig parkering av bilen med noll procent eller 100 procent i batteriet, som förlusterna är större. Men då tar batteriet av bruttokapaciteten. Dessutom är hög laddnivå – för det är mest laddning till 100 procent som uppstår – ett litet problem om man kör bilen nära på laddningen.

Elbilsbatterier håller längre än bilen
Livslängden på batteriet är minst lika långt som bilens livslängd. Det finns många exempel på att ett vanligt elbilsbatteri håller längre än själva bilen.

Enligt Geotab kommer batteriets livslängd i de flesta fall att vara längre än fordonets livslängd.

Enligt företaget Bowter Aeon, som specialiserar sig på att återvinna batterier från skrotade elbilar för användning i elbåtar, håller batterierna mellan tre och tio gånger längre än själva bilen. Det gör dem idealiska för återanvändning i båtar (www.skippo.se/batar/genidrag-gamla-elbilsbatterier-far-nytt-liv-i-elbatar).

Många misstar sig på livslängden, eftersom ett vanlig tolvvoltsbatteri (bly-syra-batteri) har relativt kort livslängd, vanligen tre till fem år. Bilbatteriet har betydligt längre livslängd (https://bil-blogg.se/hur-lange-haller-ett-bilbatteri).

Andrahandsmarknader för elbilsbatterier
Det finns en bra andrahandsmarknad för bilbatterier:

• Försäljning av begagnade batterier: Plattformar som Tradera och Blocket erbjuder möjligheter att köpa och sälja begagnade bilbatterier.

• Återanvändning i stationära energilagringssystem: Begagnade elbilsbatterier kan få ett ”andra liv” som energilagringsenheter i bostäder eller företag, vilket bidrar till en mer hållbar energianvändning.

• Återanvändning i båtar: M/S Lotten av Hammarby Sjöstad, som trafikerar inre vatten i Stockholm, konverterades till eldrift i september 2020. För konverteringen användes uttjänta batterier från elbilar (https://sv.wikipedia.org/wiki/M/S_Lotten_av_Hammarby_Sj%C3%B6stad). Hon är en av flera batteridrivna färjor i Stockholm.

• Återvinning: Företag som Batteripant.se köper gamla bilbatterier för återvinning, vilket är både ekonomiskt fördelaktigt och miljövänligt. ​

Bilden visar m/s Lotten. Hon drivs med seriekopplade elbilsbatterier, som tjänst ut som bilbatterier med fått ett andra liv som drivkälla i passagerarfärja.

Tidigare artiklar på temat ”praktiskt om elbilar”: Nu kommer billiga elbilar (22 februari 2025), Ladda elbil till 100 procent? (1 december 2024), V2L och V2G – vad betyder det? (6 oktober 2024), Lätt ladda elbilen rätt (25 september 2024), Bra dragkraft på elbilar (7 augusti 2024), Lätt köra rätt på el (9 juli 2024) och Litet batteri ofta bättre (7 juli 2024).

Text och foto:
Jörgen Bengtson