Vad vi vet är det första skogsmattan i Hälsingland och en av de första i Norrland. Det vi pratar om är den skogsmatta, som vi har lagt ut runt Österhuset, Telestation Långvind, bastun och badtunnan men också längs landsvägen och vägen upp till STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Vad är då ”skogsmatta”? Tänk gräsmatta på rulle, men skogsmatta istället.

Skogsmattan kommer nyskördad från Finland och består av blåbärs- och lingonris, ljung och kråkbär samt olika typer av mossa och ibland även lavar.

Skogsmattan kom med långtradare på 50 rullar, 2 x 4 meter, som vägde 285 kilogram vardera! Leveransen skedde på onsdag för en vecka sedan. Den omfattade 500 kvadratmeter och kom direkt från Finland.

Inför leveransen hade vår duktiga entreprenör, Tommy Juhl, berett marken, hyvlat av ytskiktet och lagt på tio centimeter sand. Sedan tog han och två duktiga ungdomar, Alex och Lea, hand om det praktiska arbetet med att placera ut skogsmattan. Det tog tre dagar, lördag–måndag, och nu ligger den där och sluter an till befintliga skog- eller gräsbevuxna områden. På några stället är det istället parkeringens grus, som skogsmattan slutar vid.

Det finns många skäl att välja skogsmatta, förutom att man får bär att plocka på tomten. Skogsmattan har ett naturligt utseende, har litet underhållsbehov, lämpar sig väl för Långvinds magra jordar, skapar skoglig stämning samt är så snabbt och elegant på plats att man tror att den alltid har legat där.

Skogsmattan kräver tillsyn första växtsäsongen, då man måste vattna flitigt.

Agneta och jag har inte mött någon som vet vad ”skogsmatta” är. Vi hade inte själva fått kunskap om skogsmatta om inte min vän, Bengt Gerger, för flera år sedan mycket entusiastiskt berättat om den skogsmatta han och hustrun anlagt på sin tomt i Nacka.

Bakom skogsmattan står det finländska företaget Piiraisen Viherpalvelu Oy. Läs mer om mattan på Skogsmatta.se! Svensk distributör är Byggros i Önnestad i nordöstra Skåne. Tommy Juhl hjälper gärna andra med markberedning och utläggning av skogsmatta. Han finns på mobil 070-534 86 36.

Läs hela artikeln med många bilder om skogsmatta på Unik skogsmatta till Kungsgården Långvind!

Det har hänt mycket annat spännande på Kungsgården Långvind det senaste året.

Steg för steg har vi förfinat Kungsgården Långvind.

Ved- och förrådsbodarna har fått namn och likformiga haspar, ytterdörrarna tätningslister och justeringar, stödmuren mot garaget har fått staket (staketet var en följd av att en gäst i somras backade över garagestödmuren och blev hängande med halva bilen över muren…), nya hängrännor har tillkommit och gamla har fått översyn, dräneringen har blivit bättre på huvudbyggnaden och fönster som inte gick att stänga är nu lagade.

I slutet av förra året fick vi en vedeldat bastu – byggd på släpkärra – levererad från tillverkaren. Bastun står alltså på en trailer, så vi ska kunna hyra ut den till folk och företag i grannskapet. Bastun har ett basturum med vinkelställda lavar i två plan samt ett separat rum med dusch (varmt och kallt vatten) och sittplatser. Bastun har under sommaren fått el- och vattenanslutning. Nu under hösten har vi äntligen fått skorstenen på plats. Framför bastun finns en likaledes vedeldad badtunna. I juni fick bastun och badtunna trädäck.

När våra tio rum inte räckte till i juni, försåg vi bastuns relaxrum med gardiner, säng och bord. Det gjorde bastuvagnen till en trevlig gäststuga, som kan konkurrera med Telestation Långvind; den förra har dusch, den senare komplett gästkök.

När grävaren ändå var igång, fick han ställa i ordning fyra tydliga parkeringsplatser till, lägga krossten som avslutning på parkeringsytorna och förse hela parkeringsytan med nytt slitlager.

Ett stort arbete innan tjälen gick i backen strax före årsskiftet 2022–2023 var att utomhusmiljön fick åtta stallyktor och nio kraftfulla lampor; dessa lyser upp centrala träd underifrån och ger ljus längs landsvägen. Vi försåg också rum och utebelysning med styrning via astrour och dator/app. Samtidigt bytte vi alla lampor – både gamla på huset samt nya i stallyktor och träd – till led, med resultatet att vi sparar många watt per dygn, trots att vi har 17 nya lampor som lyser upp Kungsgården Långvind.

När elektriker ändå var på plats, fick den flytta stolpar, byta motorvärmaruttag mot husbilseluttag och ge plats för ytterligare ställplatser för husbilar. Så nu kan vi ta emot fem husbilar på en gång.

Samtidigt passade vi på att förse den grävda brunn – som sinade i juli 2020 när Holmen Skog sänkte vattnet i Långvinds ström – med en klassisk gårdspump. Så nu har vi ”säkert” vatten från en borrad brunn från juli 2020 och ”redundant” vatten från den grävda brunnen med handpump.

Telestation Långvind fick i våras ny isolering i tak och väggar, nytt tak som skjuter ut rejält jämfört med det gamla och gör att man kan ha fönstret öppet även vid regn. Telestationen fick också ny beklädnad och blev målat med falurött.

Våra fyra matkällare rensade vi på allt organiska material och knackade bort betong i de två mot landsvägen.

Vad återstår då att göra?

Inte så mycket. Vi har ytterligare några mindre planer, en rör matkällarna mot landsvägen, men i huvudsak gäller det nog att förvalta det vi har. Mer än dagens tio rum och tjugotre bäddar – ytterligare ett rum om vi räknar med bastuvagnen – blir det inte!

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 19 oktober 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *