Grattis Finland, onnea Suomi, på självständighetsdagen den 6 december, som började med ett förödande frihets- och inbördeskrig 1917, fortsatte med språkstrider under 1930-talet och tre krig under andra världskriget.

Vi hurrar för den forna östra rikshalvan, som svingat sig upp till världstoppen och en i många avseenden bättre fungerande nation än den forna västra rikshalvan.

Vanligen så firar Finland sin födelsedag med stor mottagning på presidentens slott (bilden), men på grund av coronapandemin har den blivit inställd i två år.

Framtiden för Finland och Sverige är ett stärkt Norden, gärna ett statsförbund, Förenade Norden, som består av de fem nordiska staterna och tre självstyrande länderna.

För den som inte kan sin historia om Finland är det värt att påminna om att
• Finland blev första land i Europa med allmän och lika rösträtt, när landet 1906 gick från ståndsriksdag (fyra) till enkammarriksdag.
• Finland blev av egen kraft en självständig stat i efterbörden till ryska revolutionen och första världskriget, men med ett förödande inbördeskrig mellan vita (demokratiskt vald regering) och röda (socialister och kommunister), som löpte parallellt med frihetskriget.
• Finland slogs mot först Sovjetunionen, som anföll landet 1939, och sedan mot Tyskland, för att driva ut nazisterna.
• Finland var enda land som Sovjetunionen anföll under andra världskriget, som behöll sin självständighet och demokrati.
• Finland fick ett krigsskadestånd efter andra världskriget, som var högre per invånare än Tyskland hade efter första världskriget.
• Finland kan tacka Carl Gustaf Emil Mannerheim för både sin självständighet, frihet, demokrati och seger över Sovjetunionen, för det var en seger trots att fredsavtalet tvingade Finland till stora landavträdelser och krigsskadestånd.

Jörgen Bengtson
Foto: Republikens presidents kansli

Inlägget uppdaterat 7 december 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *