Visste du att det finns ”ångervecka” i söndagens val till riksdag, region och kommun? Om du har förtidsröstat – vilket cirka 17 procent av väljarna hade gjort 6 september – så går det att ångra rösten i söndagens val. Det går också att precisera sin röst om man förtidsröstat med valsedel utan personnamn eller om man inte kryssat för någon person på valsedeln.

Det går att använda sin ”ångervecka” i alla tre valen eller i ett eller två av dem. Men det kan bara ske i den egna vallokalen. Lokalen står på röstkortet och på webben, se val.se/val-2022/val-2022/hitta-lokaler.

När du röstar i din vallokal, räcker det med att du har med id-handling. Röstkort behövs inte. 

Du undrar kanske vad som händer med valhemligheten?

Lugn, den är väl skyddad. Röst i vallokalen gäller alltid. Vallokalsrösterna räknas först, alltså före förtidsrösterna. Om man röstat i vallokal, kasserar valförrättarna röstsedlarna från förtidsröstning, som kommer i ytterkuvert. 

Du som inte gjort valsöndagen till en högtidsdag för demokratin, kan alltså fortfarande göra det. Du kan också ”ångerrösta”, vare sig du ångrar din förhandsröst och väljer ett nytt parti eller nyttjar din demokratiska rätt att kryssa för den kandidat du vill se vald.

Jörgen Bengtson (C)
Kandidat i valet till Region Gävleborg och Hudiksvalls kommun

Läs hela min artikel under Inspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *