Den här webbplatsen innehåller närmare 150 artiklar om elfordon under rubriken ”Elfordon”. Framöver kommer jag att presentera en sammanfattning av artiklar om elbilar, andra eldrivna fordon och frågor som rör eldrift, när jag skriver en artikel. Första inlägget handlar om lyxbilen Lexus elbil RZ.

Lexus RZ 450e är dock inte en bil som sticker ut, snarare tvärt om. Det är främst den digitala styrningen, vilken ersätter den mekaniska, som är den stora nyheten. Den digitala styrningen ger flera fördelar: vibrationsfri ratt, exakt styrning och mycket mindre vridning på ratten för maximalt styrutslag, 150 grader istället för drygt två varv (drygt 720 grader) mellan ytterlägena. Detta styrsystem är dock ett tillval.

Dagens Nyheter har den 6 augusti testat Lexus RZ 450e. DN ägnar cirka halva recensionen åt styrsystemet, som recensenten är förtjust i. Bilen som helhet verkar också att falla på testaren på läppen.

I sammanställningen nedan utgår jag från Lexus RZ 450e med fyrhjulsdrift, som testet omfattar, där jag summerar min tolkning av reporterns plus och minus.

På plussidan:
+ revolutionerande styrning
+ goda köregenskaper
+ design
+ elmotorerna
+ relativt låg elförbrukning

På minussidan:
– kort räckvidd
– låg dragvikt
– låg lastvikt
– långsam snabbladdning

Lexus RZ 450e får 20 av 25 poäng i testet.

Foto: Lexus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *